Glas Javnosti

IZBEGNITE PRINUDNU NAPLATU: Komunalni računi zastarevaju posle 12 meseci, poreski dugovi za 10 godina

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Dugovanja građana za račune za komunalne usluge, struju, kablovsku televiziju, mobilne i fiksne telefone zastarevaju u roku od godinu dana.

Porez na prenos apsolutnih prava plaća se kod prenosa uz naknadu prava svojine na motornom vozilu prava korišćenja građevinskog zemljišta i prenosu prava intelektualne svojine.

Poreski obveznik je prodavac, odnosno prenosilac prava, a obaveza plaćanja poreza nastaje u momentu prenosa, odnosno sticanja određenog prava, što je zapravo momenat zaključenja ugovora. Zakonska obaveza građana je da u roku od 30 dana od dana overe ugovora, podnese Poreskoj upravi poresku prijavu, piše Ozon media.


Prema Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji apsolutna zastarelost nastaje nakon 10 godina.Ukoliko ste zaduženi i poreski organ ni posle 10 godina nije naplatio potraživanja, imate pravo da se pozovete na zastarevanje duga. 

Obaveze za komunalne usluge zastarevaju posle 12 meseci, a poreski dugovi za pet godina.

Pod komunalnim uslugama podrazumevaju se usluge isporučene struje, vodovoda i kanalizacije, daljinskog grejanja, održavanja stambenih zgrada, odnošenja komunalnog otpada. Tu su i usluge mobilne i fiksne telefonije, kablovske televizije, interneta, ispostavljene kazne za parkiranje.

Međutim, dug može da bude naplaćen prinudno i nakon tog perioda, a jedini način da korisnik to izbegne je da uloži prigovor na vreme.

Dešava se da građani slučajno ne plate neki račun ili možda nisu dobili opomenu. Ako se desi da ih neko tuži za zastarelo potraživanje i stigne im rešenje od izvršitelja, obavezno treba u roku od osam dana da ulože prigovor i da se pozovu na zastaru. Samo tako mogu da zaustave prinudnu naplatu potraživanja.


Institut zastare se ne primenjuje automatski, već isključivo kada se dužnik pozove na njega u roku od osam dana.

Ukoliko to ne učini, na kraju će njegovi troškovi biti višestruko uvećani i dug će biti prinudno naplaćen.

U praksi se, međutim, često dešava da javna i komunalna preduzeća izdaju građanima račune za komunalne usluge koje su pružene pre pet, šest godina.

Te obaveze su zastarele za naplatu i građani nemaju obavezu da takve račune plaćaju. U tom slučaju, građanima se preporučuje da te račune reklamiraju preduzeću koje ih je izdalo, u roku od osam dana od dana prijema i da posebno naglase da su računi zastareli. Ipak, ako se pokrene postupak prinudne naplate preko javnog izvršitelja za zastarele obaveze, građani moraju u pisanoj formi da ulože prigovor na Rešenje o izvršenju, koje im mora biti dostavljeno od strane postupajućeg izvršitelja. U tom prigovoru će navesti da su dugovanja zastarela.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR