Glas Javnosti

Nekretnine. porezi, putovanja i maline najtraženije teme u 2022.

Društvo
Autor: Glas javnosti

Godina za nama donela je toliko izazova da je teško napraviti listu najaktuelnijih ili najzanimljivijih tema u 2022. godini, a da ona ostane u okvirima jednog teksta.

 Na vrhu su svakako rat u Ukrajini, energetska kriza i rast inflacije koji je doneo i povećanje kamata centralnih banaka širom sveta, ali ne treba zaboraviti ni brojne promene poreske regulative u Srbiji, dalju ekspanziju tržišta nekretnina i rast cena stanova, promene na tržištu rada, nove tehnologije…


Zato smo odlučili da napravimo godišnji pregled kroz tekstove koji su bili najčitaniji na našem portalu tokom 2022. godine, bez namere da ih rangiramo po značaju. Želeli smo da se svi zajedno podsetimo koje su to bile najvažnije informacije u proteklih 12 meseci i da se tako spremimo za ono što nam donosi – ili je bar najavila – nova 2023. godina.

Kada je reč o pojedinačnim sektorima, delatnostima i industrijama, tu smo vam pripremili posebne tekstove (retrospektive), gde ćete u narednim danima moći da saznate više detalja o tome šta se dešavalo, planiralo i realizovalo u oblastima infrastrukture, automobilske industrije, nekretnina, ekologije, poljoprivrede, IT i startap sektoru…

Pozivamo vas da nam i ubuduće predlažete teme koje su vam posebno značajne, zanimljive i aktuelne, a mi ćemo se potruditi da ih istražimo i predstavimo na pravi način.

Šta ste najviše čitali na portalu Biznis.rs u 2022. godini?

Godina je počela interesovanjem za kupovinu montažnih kuća na kredit, a zanimljivi su vam bili i porezi – među najčitanijim tekstovima u januaru bili su onaj o novim olakšicama koje smanjuju poresko opterećenje sa 60 na 18 odsto, kao i članak o tome kako se po novim pravilima plaća godišnji porez na dohodak građana.


U februaru je fokus naših čitalaca bio na poljoprivredi, pa su se najviše čitali tekstovi o subvencijama, ceni đubriva, ali i uvek popularne maline i kupine. Interesovanje je izazvala i najava da Telenor u Srbiji menja ime u Yettel, a većinu korisnika je zanimalo šta će to značiti za njihove brojeve i buduće račune.

Mart je doneo kombinaciju prva dva meseca. Najčitanija su bila nova pravila za finansijske izveštaje koja su zadavala glavobolju i računovođama i privrednicima, i koja su bila u fokusu poslovne javnosti sve do pred kraj godine, a zatim kazne za neevidentiranje prometa i najavljene cene malina i kupina.

Ceo april prošao je u znaku poljoprivrednih tema, jer su se ponovo čitali tekstovi o bobičastom voću, medu i košnicama, ali i o ceni poljoprivrednog zemljišta u Srbiji koja je skočila sa 5.000 na 120.000 evra po hektaru. Kasnije u toku godine pokazalo se da je upravo poljoprivredno zemljište jedna od boljih investicija u ovom trenutku.

I maj je tradicionalno doneo teme u vezi sa voćem, ali i novom regulativom u poljoprivredi. Naime, zanimalo vas je kako to da po novom zakonu nema prskanja u voćnjaku ili vinogradu bez prethodne najave komšijama, osim ako želite da rizikujete novčanu kaznu. Ponovo se pojavila i tema novih rata kredita jer je mesec dana ranije Narodna banka Srbije, a i ostale centralne banke, počele polako da podižu svoje referentne kamate, što je donelo i rast euribora od koga zavisi najviše stambenih kredita u Srbiji preneo biznis.rs.

U junu ste već počeli da razmišljate o godišnjim odmorima, pa je najčitaniji bio tekst u kome smo vam savetovali gde najbolje da iskoristite vaučere od 15.000 dinara. Pre letnje pauze bavili smo se i temom koja je uzburkala javnost, jer je očigledno mnogo naših čitalaca bilo direktno pogođeno, kada je Limundo počeo da šalje svojim korisnicima opomene pred utuženje, čak i zbog dugovanja u iznosu od nekoliko desetina dinara. U ovom mesecu veoma čitana je bila i vest o otvaranju Ava šoping parka pored robne kuće Ikea. Zanimljivo je da ste se ovoj informaciji vraćali i dosta kasnije, jer se često pojavljivala među najčitanijim objavama.


Pokazalo se da jul jeste mesec koji veliki broj građana koristi za godišnji odmor, pa je tekst o vaučerima za putovanja ponovo bio među najčitanijima. Ponovo vas je zanimala i cena malina i kupina, a prvi put se na top-listi pojavila i naša redovna nedeljna rubrika u kojoj vam donosimo spisak kuća koje se u tom trenutku prodaju na aukcijama.

U avgustu je krenulo zagrevanje za povratak na posao, ali i – tradicionalno – pregovori o ceni minimalne zarade za sledeću godinu. Sindikati nisu bili zadovoljni najavljenom cifrom i tražili su povećanje od najmanje 20 odsto. Sve to bilo je u skladu sa udarom na kućni budžet koji se očekivao, a koji građani osete svakog septembra sa polaskom u školu i pripremama za zimski period, o čemu smo takođe pisali.

Septembar je počeo novom cenom struje za domaćinstva, pa je bilo sasvim očekivano da će se ova tema naći među najčitanijim tog meseca. Stigao je i novi izveštaj o tržištu nekretnina koji je pokazao da se i dalje veliki broj stanova kupuje gotovinom, pa smo pokušali da damo odgovor na pitanje – ko kupuje nekretnine od 3.000 evra po kvadratu u zemlji gde je prosečna plata 600 evra? Da ne prođu dva meseca bez tema o poljoprivredi potrudio se med, za čiju ste cenu bili vrlo zainteresovani na početku jeseni.

U oktobru ste očigledno planirali beg u prirodu, pošto je najčitaniji tekst bio o montažnim kućama, njihovim cenama i načinu gradnje. Preduzetnike paušalce je uplašila najava da će od 1. januara plaćati znatno veći porez (što je kasnije promenjeno), a još jednom se pokazalo da je raskid ugovora sa kablovskim operaterima praktično nemoguća misija, iako oni tvrde drugačije i objašnjavaju da je sve regulisano ugovorima.

Čak i u novembru ste se još uvek bavili računicom koliki će biti novi mesečni računi za struju, ali su ponovo u žiži javnosti bile teme vezane za poslovanje i poreske obaveze. Tako je među najčitanijima bio tekst o tome šta moraju da znaju paušalci pre ulaska u PDV sistem. Takođe je pažnju izazvala i informacija da je naknada za pomoć i negu drugog lica povećana na 22.000 dinara.

Iako podaci za decembar još uvek nisu konačni, preliminarne brojke pokazuju da su penzionerske teme dominirale pred novu godinu, jer su se najviše čitali tekstovi o najavljenim povećanjima i dodatnim novčanim iznosima uz penziju u novoj 2023. godini. Ono što je zanimljivo je da se odlično čitala i priča o visokoj ceni šafrana, a naš zaključak je da ste pred praznik istraživali različite mogućnosti i svojstva ovog “najskupljeg začina na svetu”.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR