Glas Javnosti

GDE NAĆI NOVAC ZA UŠTEDU? Obeležavamo Svetski dan štednje

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Nakon završenih godišnjih odmora i septembarskih troškova u vezi sa polaskom dece u školu, oktobar je obično mesec u kom počinjemo da razmišljamo o tome kako da mudrije trošimo i uštedimo više novca za realizaciju svih planova i želja.

S tim u vezi, 31. oktobra svake godine obeležava se i Svetski dan štednje, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres štedioničara, održan 1924. godine u Milanu. Posvećen je negovanju i jačanju svesti javnosti o važnosti štednje za svetsku ekonomiju, ali i lične potrebe svakog pojedinca.
Svetski dan štednje učinio je ideju štednje univerzalnijom, vremenom privlačeći sve više ljudi. Ono što je zanimljivo jeste da Svetski dan štednje svake godine ima drugačiju temu, a države obeležavaju ovaj dan na različite načine. Kako bi se proširio i ojačao duh štednje, italijanski kompozitori su čak smislili Himnu štedljivosti, piše portal Ekapija.

GDE PRONAĆI NOVAC ZA ŠTEDNJU
Ljudi često misle da nisu u prilici da štede, iako bi to voleli. Razloga je mnogo – nemaju dovoljno velike prihode, imaju druge prioritete ili jednostavno nisu dovoljno istrajni u toj odluci. Ako imate poteškoća da usvojite ovu naviku, preporuka je da planirate štednju kao deo mesečnog budžeta.
Svetski ekonomisti procenjuju da je optimalno da na mesečnom nivou sačuvate desetinu mesečne zarade. Kako to nije uvek moguće, najbolje je da odluku o iznosu donesete nakon analize svih svojih prihoda i troškova. Za štednju je važna disciplina, ali i da ne odustanete ako vam analiza pokaže da ćete uštedeti tek simboličnu sumu. Evidencija mesečnih troškova biće vam od velike pomoći u tome jer ćete lako uočiti stavke koje vam možda i nisu potrebne, a na koje mesečno odlazi značajna suma koju biste inače mogli da stavite sa strane.
Dodatnu motivaciju za štednju pronaći ćete ako postavite cilj štednje, rok do kada treba da ga ostvarite i odredite iznos koji vam je mesečno potreban za to. Ako vam je teško da definišete cilj štednje, možete iskoristiti poznatu "SMART" metodu, odnosno svoj cilj postaviti tako da bude konkretan, merljiv, dostižan, relevantan i vremenski ograničen (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time bound).

Pri odluci da smanjite prekomerno trošenje važno je da na nju ne gledate kao na odricanje, jer je štednja, zapravo – ulaganje. Nemojte štednji dati najniži prioritet, odnosno štedeti ono što pretekne, jer će retko kada nešto preteći. Kada odredite iznos koji ćete mesečno štedeti, odvojite ga na stranu sa ostalim obavezama, a onda raspolažite ostatkom sredstava. Ako ste odlučili da započnete lepu i korisnu naviku štednje, držite se pravila Plati prvo sebi!

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR