Glas Javnosti

OMRAŽENA REČ-UŠTEDA: Ušteda gasa ključna da Evropa prebrodi zimu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Mere uštede gasa u Evropi biće "ključne" ove zime da bi se zalihe održale na dovoljnom nivou u slučaju potpune obustave ruskog gasa i "kasnog talasa hladnog vremena", saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Obustave u isporuci ruskog gasa, kao odgovor na sankcije uvedene Moskvi posle invazije na Ukrajinu, dovele su do rasta svetskih cena i navelo je Evropljane da se snabdevaju iz drugih izvora, uvozeći ogromne količine tečnog prirodnog gasa (LNG). Zahvaljujući strategiji diverzifikacije, "zalihe gasa su krajem septembra bile popunjene skoro 90%".
Bez smanjenja potražnje za gasom i ukoliko rusko snabdevanje bude potpuno prekinuto, skladišta bi bila popunjena na manje od 20% u februaru, uz pretpostavku visokog nivoa snabdevanja gasom LNG, prenosi Politika.

Navodi se da bi te zalihe bile "5% u slučaju niske isporuke LNG-a".
Da bi se sprečio ovaj scenario, IEA navodi da će Evropa morati da poštuje mere štednje kako bi "održala zalihe na adekvatnim nivoima do kraja grejne sezone".
IEA predviđa i moguće povećanje kineske potražnje za LNG u kontekstu novih ugovora, dok bi hladnija zima takođe dovela do dodatne potražnje u severoistočnoj Aziji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR