Glas Javnosti

Danas je godišnjica smrti čuvenog Mome Kapora

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan 2010. godine preminuo je srpski slikar i književnik Momčilo Momo Kapor.

Momo Kapor, autor je preko četrdeset knjiga. Osim romana i priča pisao je drame, putopise, esejističku prozu i bavio se ilustracijom. Njegove knjige su prevedene na mnoge strane jezike.

 Rođen 8. aprila 1937. godine u Sarajevu. Pored toga što se bavio slikarstvom, Momo Kapor proslavio se i kao pisac. Neke od njegovih najpoznatijih romana su “Provincijalac”, “Ada”, “Zoe”, “Od sedam do tri”, “Zelena čoja Montenegra”, “Hej, nisam ti to pričala”.. Umro je 3. marta 2010. godine u Beogradu.


Brzo se afirmisao i kao pisac, te je stekao veliku popularnost kod čitalaca. Njegove knjige prevođene su na francuski, ruski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik, a snimljeno je i nekoliko dugometražnih filmova po njima. Kapor je bio i koautor scenarija za kultni film Valter brani Sarajevo.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda, Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, Nagrade Dejan Medaković, Nagrade Srpske književne zadruge i drugih književnih priznanja. Danas, njegova zadužbina dodeljuje nagradu koja nosi njegovo ime.

Bio je član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR