Glas Javnosti

Ovako je čuveni Momo Kapor govorio o prijateljstvu: Ova priča nateraće vas da se zapitate koliko iskrenih prijatelja u svom životu zaista imate

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Prijatelje stičemo tokom celoga života, neki su prisutni od najranijih dana, s njima smo stasavali kroz život, delili lepe i loše trenutke, druge smo pak upoznavali tokom školovanja, na nekim putovanjima ili kroz život uopšte, te nam se često činilo da imamo utisak da su u našem životu dugo prisutni.

Mnogi od nas žive u ubeđenju da pravi prijatelj nikad ne odlazi iz našeg života, da su jednom stečena prijateljstva ona koja nas prate ili su nam garancija da će uz nas i ostati. Međutim, život nas često demantuje pa nekada nismo ni svesni kada su neki nestali, otišli onako neprimetno. 

Za krah takvih prijateljstava skloni smo da uvek okrivljujemo druge, retko ko od nas krivicu prebaci na sebe.

Čuveni i neprevaziđeni Momo Kapor, na sebi svojstven način objasnio nam je kako se prijatelji tokom života gube i šta ih to tokom našeg života krade. 

"Kako samo zavidim prijateljstvima starim pedeset godina! Koliko je samo bilo potrebno ljubavi, strpljenja, mirenja sa greškama, pristajanja na slabost; koliko lukavstva da se godinama krade vreme od posla, od ambicija, od porodice i poslepodnevnog sna – koliko mnogo razumevanja da se održi ta slabašna, krhka biljka prijateljstva između dva starca što se duže od jednog ljudskog veka nalaze u “Mažestiku”, u podne, posle svih dobrih i loših godina!


Dva starca, preko noći ostarela dečaka što poznaju neke samo njima znane prolaze kroz zabranjene kapije kojih više nema, rupe u ogradi, i tajanstvene tunele u iščezlim vrtovima, sada posle svega i druže se svakoga dana u podne: jedanput kafu plaća jedan, drugi put – drugi.
Zanimljivo, za kraj nekog prijateljstva uvek okrivljujemo druge, nikad sebe.

Retko ko od nas pomisli za sebe da ima možda tešku narav ili sklonost ka novim prijateljstvima. Što se mene tiče, stari prijatelji su mi prave dragocenosti u životu. Naravno, kao i ostali, sklapam nova poznanstva ali više od svega čuvam prijateljstva sa onima koji me pamte dok sam još imao tamnu kosu i bio sklon ludorijama."

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR