Glas Javnosti

DA ZABLISTATE: Kako pravilno da operete belu odeću?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Sledite nekoliko ključnih koraka.

Pravilno pranje bele odeće ne samo da pomaže u očuvanju njene boje već i produžuje vek njenog trajanja. Iako sve ima svoj rok i čini se da je ovu vrstu odeće teže prati negoli tamnu i svetlu, ipak postoje trikovi i saveti uz koje i bela odeća može trajati.

Razvrstavanje

Prvi korak u pranju bele odeće je logičan, ali vredi ga ponoviti za svaki slučaj – pravilno razvrstavanje. Odvojite belu odeću od ofarbane da biste sprečili prefarbavanje. Takođe, preporučljivo je razvrstati odeću po vrsti tkanine i stepenu prljavštine, ali je ipak najbitnije da belu odeću razdvojite od šarene i tamne.


Pregledajte mrlje po odeći

Pre nego što stavite belu odeću u veš mašinu, pregledajte je zbog eventualnih mrlja. Posebno obratite pažnju na područja poput ovratnika, pazuha i manžeta. Ako ima mrlja, tada upotrebite sredstvo za uklanjanje mrlja ili blagi sapun koji ćete utrljati na mrlju pre pranja.

Pazite na odabir deterdženta

Izaberite deterdžent koji je specijalno formulisan za belu odeću. Deterdženti s dodatkom izbeljivača na bazi kiseonika mogu pomoći u održavanju beline, ali izbegavajte prečestu upotrebu izbeljivača sa hlorom, jer može oslabiti tkaninu.

Temperatura vode

Bela odeća obično se pere na višim temperaturama, jer to pomaže u uklanjanju mrlja i bakterija. Međutim, uvek proverite etiketu na odeći za preporučenu temperaturu pranja kako biste izbegli oštećenje delikatnih tkanina.

Punjenje mašine

Nemojte prepuniti veš mašinu – previše odeće u bubnju može sprečiti temeljno pranje i ispiranje, što može rezultirati sivom nijansom bele odeće. Optimalno je bubanj napuniti do dve trećine kapaciteta.


Koristite sodu bikarbonu

Dodavanje pola šolje sode bikarbone u pranje može pomoći u održavanju beline i neutralizovanju neugodnih mirisa. Takođe, ako se vaš odevni predmet osušio pre ili nakon predtretmana, stručnjaci preporučuju korišćenje sirćeta za vlaženje područja pre pranja.

Sušenje odeće na vazduhu

Ako je moguće, sušite belu odeću na otvorenom, jer sunčeva svetlost prirodno izbeljuje i osvežava tkanine.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR