Glas Javnosti

Zašto muška i ženska odeća imaju dugmad na suprotnim stranama?

Moda
Autor: Glas javnosti

Dugmad na muškoj odeći su desno, a na ženskoj levo. Zašto je to tako? Odgovor može da bude star koliko i dugmad.

Ako ste ikada pokušali da obučete odeću suprotnog pola, recimo bluzu za muškarce i košulju za žene, možda ste se iznenadili kada ste otkrili da imate malo problema sa zakopčavanjem. Zakopčavanje je nešto što radimo automatski i o čemu ne razmišljamo previše.

Dugmad na ženskoj i muškoj odeći su prišivena na suprotnim stranama – muško na desnoj, žensko na levoj. Ovo je malo neobično, posebno za mušku odeću. Muška odeća sa dugmadima se lakše zakopčava levom, ili uglavnom nedominantnom rukom. Većina muškaraca su dešnjaci. Kako se to dogodilo?


Čini se da je odgovor star koliko i dugmad na majici, piše portal IFL Science. Iako možda mislite da su dugmad stara koliko i odeća, nisu. Prva dugmad su prvenstveno bila ukras ušiven na odeću pre skoro 4.000 godina na Bliskom istoku.

Oni koji zatvaraju odeću povlačenjem ili guranjem kroz rupu izmišljeni su tek u 13. veku u Nemačkoj.

Jedna od često ponavljanih teorija je da su tada muškarci imali dugmad na desnoj strani za slučaj da se potuku. „Plemići su uvek nosili svoj mač na levoj strani kako bi mogli da ga izvuku desnom rukom“, objasnio je za Gardijan Pol Kirs, autor Džentlmenske garderobe.

Ako se jakna ili gornja odeća vežu desno preko levo, drška mača bi mogla da se zaglavi u otvoru kada se izvuče, tako da bi svakom ozbiljnom mačevaocu bila potrebna odeća koja se zakopčava levo preko desne. Ova tradicija se potom proširila na odeću drugih muškaraca, što je bio znak muškog načina života“, dodaje Keers.

Ova teorija zaista može objasniti zašto su muška dugmad na desnoj strani, ali ne i zašto su ženska dugmad na levoj. Postoji nekoliko teorija o tome. Nekoliko istoričara podržava stav da su dugmad na ženskoj odeći postavljana na suprotnu stranu od muške odeće kako bi ih neko drugi lakše otkopčao.

„Kada je moderna forma dugmadi izmišljena u 13. veku, kao i većina novih tehnologija, bila su veoma skupa“, rekla je Melani M. Mur, osnivač brenda ženskih bluza Elizabeth & Clarke, za Today.


„Bogate žene se tada nisu same oblačile – to su radile njihove sluškinje. „Pošto je većina ljudi bila desnoruka, bilo je lakše nekome ko stoji ispred vas da zakopča haljinu“, kaže Mur. Prema ovoj teoriji, dugmad na levoj strani takođe su bila znak bogatstva, jer su pokazivala da se ne oblačite sami, a na kraju je to postalo standard.

Druga teorija je da su bluze i druga ženska odeća bile zakopčane na način na koji su danas jer su bogate žene obično jahale konje sedeći na boku, sa obe noge na levoj strani konja. Dugmad na levoj strani njihove odeće sprečavala su da im hladan vazduh prodre ispod kaputa ili bluza.

Prema rečima Natali Hiks, dizajnerke u Our Visnu, razlika u pozicioniranju dugmadi na muškoj i ženskoj odeći je ostatak iz 13. veka koji nikada nije ispravljen.

Čak i kasnije, kada je proizvodnja odeće postala masovnija, dizajneri su samo stvarali nove oblike odeće zasnovane na starim uzorcima.

Međutim, razlog zašto je ova razlika ostala možda je iz 1880-ih. „U to vreme je bilo moderno da ženska odeća izgleda muževnije“, rekla je istoričarka mode Kloi Čepen za Today. Međutim, na mnogim mestima je bilo nezakonito da se žene oblače kao muškarci u javnosti, pa je možda razlika u zakopčavanju potvrdila da su nosile žensku odeću“, zaključio je Čepin.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR