Studija Univeziteta Radžerz u Nju Džerziju odbacila je staru praksu, objašnjavajući da se bakterije mogu preneti na hranu za manje od jedne sekunde. To znači da se jednostavno ne isplati pokušavati spasiti komadiće hrane nakon što ste ih ispustili na pod, piše Mirror.
Kako prenosi N1 Zagreb, profesor Donald Šefner, koji je vodio istraživanje, izvestio je da je popularni trik potpuno lažan nakon što je sproveo testove na različitim vrstama hrane na četiri različite površine. Koristio je lubenicu, hleb, hleb s maslacem i gumene medvediće za izvođenje svojih testova, a ispustio ih je na nerđajući čelik, keramičke pločice, drvo i tepih na manje od jedne sekunde, a zatim je povećao na pet, 30 i konačno 300 sekundi. Svaki je materijal bio obložen bakterijama koje prenose salmonelu.
Naučnici su izvršili ukupno 2.560 merenja koristeći svu hranu i sve površine. I nijedna hrana nije bila bezbedna.
“Pravilo pet sekundi je značajno preterano pojednostavljivanje onoga što se zapravo događa kada bakterije pređu s površine na hranu. Bakterije mogu trenutno da kontaminiraju hranu”, objasnio je Šefner.
Međutim, različita hrana i površine razlikuju se u pogledu stope kontaminacije. Tako je veća verovatnoća da će lubenica pokupiti bakterije nego slatkiši, a tepih je imao manju verovatnoću da će preneti bakterije nego pločice.
“Čini se da vlaga najviše utiče na prenos bakterija s površina na hranu”, rekao je Šefner.
“Bakterije nemaju noge, kreću se s vlagom, a što je hrana vlažnija, to je veći rizik prenosa. Takođe, duže vreme kontakta s hranom obično rezultira prenosom više bakterija sa svake površine na hranu”, prenosi Večernji list.