Glas Javnosti

ČAK 60% SRBA OVO OSEĆA: Pet saveta kako da ne sagorite na poslu u stresnim danima

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ukoliko se osećate bespomoćno, nedostaje vam volje, energije i ponedeljak vam je "najgori" dan u nedelji, vrlo verovatno se suočavate sa posledicama široko rasprostranjenog burnout-a. Ovaj sindrom označava sagorevanje u psihičkom smislu, odnosno nagomilano nezadovoljstvo koje se javlja kao posledica hroničnog stresa. Ali ne brinite, niste jedini. Poslednja istraživanja pokazuju da se čak 60% građa

Dobra vest je da se, uz određene promene u svojoj svakodnevici, možete uspešno izboriti sa sagorevanjem.
"Pojedi tu žabu"
Ako je posao kojim se bavite najčešći uzrok stresa, onda je vrlo važno da promenite ono što vas čini nezadovoljnim. Da biste ovo prevazišli, primenite popularnu tehniku - "pojedi tu žabu". U praksi će to značiti da dan započinjete sa najtežim i najizazovnijim zadatkom, onim koji najradije odlažete. Brojni su benefiti kada već nakon tri, četiri sata na poslu uradite najvažniji zadatak. Sve što dolazi posle toga biće lakše, a vi ćete se osećati efikasnijim i uspešnijim, piše portal Ekapija.

Okrenite novi list
Promena starih navika, ma koliko one bile štetne, uvek je težak i stresan proces. Sigurno znate da ispijanje previše kafe ili konzumacija cigareta nisu dobri za vaše zdravlje, međutim to i dalje praktikujete. Zbog toga su alternative odlično rešenje koje vam omogućavaju da okrenete novi list, ali da sebi i dalje priuštite određeno zadovoljstvo.
Vežbajte redovno
Otkrijte šta vam prija i budite istrajni. To ne znači da treba da istrčite maraton ili da podižete tegove od nekoliko desetina kilograma, dovoljno je samo da imate redovnu fizičku aktivnost. Šetajte, trčite, ili ako su vam pak joga ili ples draži, naravno i oni će pomoći da se izborite sa nagomilanim stresom. Vežbanje će doprineti boljem raspoloženju, ali će istovremeno omogućiti i kvalitetniji san.

Slušajte umirujuću muziku
 
Nije vam ni do čega, ne sluša vam se ništa? Promenite ovaj stav jer su čak i istraživanja kanadskog univerziteta McGill pokazala da muzika zaista utiče na lučenje hormona zadovoljstva. Ukoliko vas opterećuju reči, pustite umirujuću muziku kao što su zvuci prirode – cvrkut ptica, šum talasa, zvuk vode koja teče.
Smanjite unos kofeina
Najpoznatija supstanca u kafi - kofein, povećava rizik od anksioznosti (osećaj potištenosti i tuge). Kofein se ne nalazi samo u kafi, već je prisutan i u određenim čajevima, čokoladama, energetskim pićima, tako da je izuzetno važno smanjiti unos ove supstance na dnevnom nivou.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR