Glas Javnosti

KAKO DOBITI POSAO KOD DRUGOG NAJBOGATIJEG ČOVEKA NA SVETU? Ovo pitanje Džef Bezos redovno postavlja kandidatima

Vesti
Autor: Glas javnosti

Džef Bezos, koji je "težak" 177 milijardi dolara, je drugi najbogatiji čovek na svetu, a svakako to ne bi bio da ne ume dobro da proceni zaposlene. Kod njega nije lako dobiti posao, a jedna devojka, En Hijat, koja je u ovom podvigu uspela, otkrila je kako je izgledao njen intervju.

En je uspešna poslovna žena koja vodi konsultantsku firmu za savetovanje kompanija iz čuvene Silicijumske doline, ali njen intervju kod Bezosa nije bio nimalo lak. Ona je u periodu od 2002. do 2005. godine bila Džefova lična asistentkinja, pa je nedavno u razgovoru za "CNBS" objasnila na koji način je dobila posao kod osnivača Amazona.

Pošto je prošla nekoliko teških krugova eliminacije u Centru za procenu, poslednji u nizu bio je razgovor sa milijarderom, koji je u to vreme bio izvršni direktor. Džef joj je postavio pitanje koji su njeni ciljevi u karijeri.

- Odgovorila sam da je Amazon kompanija puna strastvenih i ambicioznih ljudi i da me to motiviše. Rekla sam mu:

- Želim da budem kao oni i da naučim ono što oni znaju. Oni imaju znanje u oblastima koje ja lično želim da razvijem, tako da je vrednost tog iskustva očigledna, iako se vidi odstupanje od mog cilja da ja budem ta koja nekog podučava.

Ipak, drugim pitanjem je, kao i svi ostali kandidati, bila poprilično i vidno iznenađena.

- Bezos je započeo razgovor obećanjem da će mi postaviti dva pitanja i da će drugo od njih biti "zabavna" zagonetka. "Hoću da procenite broj stakala u Sijetlu", rekao mi je, a potom je ustao, uzeo olovku i rekao da će on računati. Na trenutak sam bila prestravljena. Onda sam zastala kako bih se smirila, podsećajući sebe na to da razmislim šta ga je motivisalo da mi postavi takvo pitanje. Želi da vidi kako moj um funkcioniše - rekla sam sebi.

- Želi da vidi kako razlažem komplikovan problem na male korake kojima je moguće upravljati. Ja to mogu da uradim, mislila sam - prisetila se ona, a potom je otkrila i kako je odgovorila na ovo komplikovano pitanje.

En je krenula sa računicom tako što je zaokružila broj stanovnika u Sijetlu na oko milion, računajući da svako od njih ima kuću, prevozno sredstvo, kancelariju ili školu koju pohađa, kao i da sve to ima prozore. Ukupnu procenu zasnovala je na prosečnom broju prozora po glavi stanovnika.

- Razmatrali smo sve scenarije, anomalije i moguće načine da objasnimo izuzetke. Imala sam utisak da pričamo satima o tome dok je Bezos na tabli zapisivao brojeve, a sigurna sam da sve nije trajalo više od 10 minuta. Sećam se i da je bio prilično emotivan kada je napisao konačnu procenu. Zaokružio je brojku i rekao: "Ovo izgleda prilično tačno" - dodala je.
En mu je danas zahvalna na onome što ju je naučio.

- Procenjivao je moj potencijal postavljajući mi pitanja koja je trebalo da utvrde imam li dovoljno hrabrosti, snage i motivacije da pratim svoj sopstveni tempo i da stalno pomeram svoje granice i napredujem - zaključila je.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Zoran u 01.03.2023 12:19:38 h
     0 
Potpuno isto sam i j aracunao koliko ima stakala u Sjetlu....a nisma citao kako ona racunala. :) To bi svako racunapo tako....