Glas Javnosti

BUĐ U KUĆI KAO OPASNOST ZA ZDRAVLJE: Skriveni znakovi koji ukazuju da ste izloženi buđi

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Kijate, kašljete, osećate se potišteno i umorno? Iako bi vas to moglo naterati da pomislite da su u pitanju samo simptomi prehlade ili jesenje alergije, možda bi trebalo pratiti kako se osećate tokom nekog vremena. Ako se simptomi zadržavaju ili se pogoršavaju kad god ste kod kuće, to bi mogao da bude znak da ste izloženi buđi.

Osim respiratornih problema, izloženost buđi je zapravo povezana sa ranom pojavom demencije i Alchajmerove u prethodnim istraživanjima, rekao je Majkl Rubino, stručnjak za buđ i kvalitet vazduha, piše portal The Healthy.

„Provodimo 90 odsto vremena u zatvorenom prostoru“, kaže Rubino i dodaje da „svakog dana učimo nove stvari o svim efektima koje naši domovi mogu da imaju na naše zdravlje“.


Ako niste obraćali pažnju na skrivena mesta na kojima se buđ stvara, izlaganje tokom vremena može da dovede do ozbiljnih posledica.

Iako je rutinsko čišćenje veoma važno za kontrolu buđi u vašem domu, takođe budite svesni skrivenih znakova izloženosti buđi pre nego što se bilo koja bolest pogorša.

Možete osetiti simptome slične alergijama

Dok su alergije sve češće, simptomi slični alergijama kao što su kijanje, kašalj, svrab očiju i grla, začepljen nos, iritacija kože i osip takođe su rani znakovi izloženosti buđi.

„Obično počinje sa neobičnim alergijama“, kaže Rubino i dodaje da „oboleli primećuju da se češće razboljevaju, možda im je nos začepljen ili imaju simptome alergijskog tipa“.

Rubino kaže da se ti simptomi izloženosti buđi mogu pojaviti u različitim vremenskim okvirima – ponekad odmah, a ponekad s odloženom reakcijama. Ako osećate hronične simptome slične alergijama dok ste kod kuće, razgovarajte sa svojim lekarom.


Možda ćete imati problema sa disanjem

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), izloženost buđi takođe može da izazove simptome astme kao što su otežano i teško disanje. Ovo može da bude uobičajeni simptom izloženosti  buđi čak i za one koji nemaju alergije na sezonskoj osnovi.

CDC takođe ukazuje na prethodna istraživanja koja su otkrila da izloženost buđi može da pogorša već postojeću astmu.

Možete se osećati umorno

Suočimo se s tim, umor je čest simptom za mnoge od nas. Ali Rubino ističe da je osećaj umora takođe česta posledica izloženosti buđi kod kuće.

Studija iz 2013. objavljena u časopisu „Toxins“ pokazala je da izloženost različitim vrstama buđi – posebno mikotoksinima, vrsti buđi koja se može razviti na hrani, kao i u toplim i vlažnim uslovima u domu – može izazvati osećaj hroničnog umora.


Možda ćete biti zaboravni

Uz umor, izloženost buđi takođe može da prouzrokuje osećaj „magle“ u mozgu, što rezultira osećajem tromosti, pa čak i zaboravnosti. Rubino ističe da je to obično posledica upale koju telo doživljava kada je izloženo buđi.

„Počinjete da osećate probleme sa crevima zbog upale koju buđ i toksini mogu da izazovu. Upala creva može da dovede do upale mozga koja može da prouzrokuje ceo niz neuropsihijatrijskih simptoma“.

Stručnjaci ističu da je buđ iritant za telo koji može da izazove upalnu reakciju. Neuropsihološka studija iz 2009. ukazuje da kada je mozak hronično upaljen zbog izloženosti buđi, to čak može da dovede do dugotrajnog kognitivnog oštećenja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR