Glas Javnosti

Bokal sa Titanika izložen u muzeju

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Bokal, boca koja se koristila za posluživanje vina ili vode, sa luksuznog broda Titanik, koji je potonuo pre više od jednog veka na svom prvom putovanju u blizini severnog Atlantskog okeana, sada je izložen u muzeju "Rahmi M. Koc" u Istanbulu.

Bokal od 22 centimetra je Rahmiju M. Kocu, osnivaču muzeja, poklonio Omer Koc, predsednik uprave Koc Holdinga, navedeno je iz muzeja u sredu.

Proizveden početkom 20. veka od strane Džona Grinsela i sinova Birmingama, bokal je predstavljen zaposlenima u White Star Lineu u aprilu 1912. godine.


Titanik je 10. aprila 1912. godine krenuo na svoje prvo prekookeansko putovanje iz luke Southempton ka Njujorku. Kapetan Edvard Džon Smih, tada je namerno krenuo kraćim kursom, severnijim od propisanog i time zanemario opasnost od sudara s ledenim santama.

Samo četiri dana kasnije Titanik se sudario sa santom leda, koja ga je prepolovila i potopila dva sata kasnije. Potonuće Titanika, se smatra najvećim brodolomom u modernoj istoriji.

Od 2.224 putnika i članova posade nesreću je u hladnim vodama Atlantika preživelo 710 osoba, dok se utopilo više od 1.500.


Olupinu potonulog Titanika na dnu Atlanskog okeana 645 kilometara od Njufoundlanda pronašao je moreplovac Robert Balard 1985. godine.

U periodu od 1987. do 2004. godine ronilačke ekipe su iz olupina izvukle brojne predmete.

Glas javnosti/Anadolija


BONUS VIDEO


18:55:13

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR