Glas Javnosti

NIKAD DO SAD VIĐENI SNIMCI TITANIKA NA DNU OKEANA: Šta je sve snimljeno u julu 1986. godine (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Okeanografski institut "Woods Hole" objavio je po prvi put nikad viđene fotografije i snimke broda Titanik, koje su načinjene sa podvodne eskpedicije koja je održana 1986 godine, kada su po prvi put isplivali snimci ovog luksuznog broda koji je potonuo na svom prvom krstarenju 1912. godine.

Ono što razlikuje tadašnje i sadašnje snimke jeste to što su neki po prvi put ugledali svetlo dana.

Na nedavno objavljenim snimcima vidi se olupina broda na dnu okeana. Inače brod je po prvi put lociran i otkriven 1985 godine.


Potraga je trajala od 1912 bezsupešno, jer nije bilo tehničkih mogućnosti da se dođe na tako veliku dubinu do olupine .

Godinu dana posle lociranja olupine ronioci su se jula 1986. vratili do Titanika sa podvodnom kamerom i počeli da snimaju brod. Većina napravljenih snimaka nije puštena u javnost, navodi Rojters.

Novi materijal je objavljen u sklopu proslave 25. godišnjice filma Titanik, koji je režirao Džejms Kameron, a za ovo ostvarenje dobio je Oskara.

Podsetimo više od 1.500 ljudi je poginulo u brodolomu nakon što je Titanik u aprilu 1912. godine, na svom prvom putovanju, udario u santu leda. Brod je plovio iz Sauthemptona u Velikoj Britaniji prema Njujorku. U to se vreme za brod se govorilo kao o nepotopivom čudu moderne brodogradnje.

Glas javnosti/Avaz

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR