Jod je najteži hemijski element koji se pojavljuje u biološkim organizmima i prilično je redak u zemlji i vodi.
To dovodi do nedostatka joda u organizmu, što izaziva brojne zdravstvene probleme. Problem nedostatka joda se u našoj zemlji, kao i u većini razvijenih država, rešava jodiranjem soli.
Procenjuje se da nedostatak joda ugrožava oko dve milijarde ljudi i glavni je uzrok pojave mentalne retardacije. Manjak joda smanjuje inteligenciju za 10 do 15 odsto. Od strume (gušavosti) na svetu pati 700 miliona ljudi, za šta je isto odgovoran nedostatak joda.
Jod je potreban za normalan rad štitne žlezde, kao i za izgradnju hormona štitne žlezde T3 i T4. Nije dobro da ga imamo ni previše ni premalo, a njegov nivo se lako može proveriti analizom mokraće ili krvi.
Postoje mnogi simptomi koje ljudi često pripisuju drugim bolestima i stanjima, a zapravo su odraz nedostatka joda.
Ovo su neki od njih:
– struma
– umor i slabost
– poteškoće s koncentracijom i pamćenjem
– debljanje
– suva koža i kosa
– promene u raspoloženju
– poremećaj regulisanja telesne temperature
– promene u menstrualnom ciklusu
Jod se može uneti u organizam kroz neke namirnice, dok druge ometaju njegovu apsorpciju. Među namirnicama bogatim jodom su mlečni proizvodi, jaja, morska riba, alge, školjke, soja, susam, beli luk, blitva, tikvice, repa i spanać.
S druge strane, lisnato povrće kao što su kelj, brokoli i karfiol sadrže susptance koje ometaju metaboličke funkcije joda i rad štitne žlezde.
Pušenje takođe može dovesti do manjka joda, a to je posebno opasno u periodu dojenja. Naime, hemikalije iz cigarete sprečavaju aktivnost enzima potrebnog za unos joda u ćelije.
Previsok unos joda može izazvati simptome slične onima koje izaziva nedostatak, uključujući strumu, povećane nivoe TSH hormona i hipotireozu. U nekim ekstremnim slučajevima može postati i toksičan, ako se uzima više od 1,1 miligrama dnevno.
Trovanje jodom prepoznaćete po metalnom okusu u ustima, pojačanom, iritiranom crevnom sistemu i promenama na koži.
Glas javnosti/ N01S