Glas Javnosti

Fjodor Dostojevski prvi učitelj Vladimira Putina

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Dostojevski je predvideo pre dvesta godina šta čeka Slovene. Predvideo je Donbas i izdaju Bugara, Srba i ostalih Balkanaca.

Jedanaestog novembra 2021. navršilo se 200 godina od rođenja velikog ruskog pisca F.M. Dostojevskog, autora mnogih predviđenih sudbina slovenskih naroda. Jedno od najpoznatijih proročanstva tiče se njegovog predviđanja i stava oslobođenih Slovena tokom rusko-turskog rata 1877-1878.

...Po mom ličnom uverenju, Rusija neće imati, niti je imala, mrzitelje, zavidnike, klevetnike, pa čak i javne neprijatelje kao sva druga slovenska plemena. Videćete, čim ih Rusija oslobodi, a Evropa prizna njihovo oslobođenje. Mala slovenska plemena će početi tako što će sami sebe ubediti da Rusiji ne duguju ni najmanju zahvalnost.

Molim da mi ne prigovaraju, ne izazivaju me, ne viču na mene da preterujem i da sam mrzitelj
Slovena! Naprotiv, mnogo volim Slovene, ali neću da se branim, jer znam da će se sve ostvariti
baš kako ja kažem, a ne zbog lošeg , navodno nezahvalnog karaktera Slovena. To nikako – Sloveni imaju karakter u istom smislu kao i svi ostali, a takve stvari ne mogu da se dešavaju drugačije.


IZVOR: Ustupljena fotografija / Fjodor Dostojevski 

Znam da mi Rusi nipošto ne treba da tražimo zahvalnost od drugih Slovena. Nakon oslobođenja, oni će započeti svoj novi život, ponavljam, moleći od Evrope, od Engleske i Nemačke, na primer, garancije i pokroviteljstva njihove slobode, iako će Rusija biti u dogovoru evropskih sila. Oni će svakako početi tako što će sami sebi, ako ne direktno i naglas, izjaviti da Rusiji ne duguju ni najmanju zahvalnost, naprotiv, da su jedva spaseni od ruske žudnje za vlašću pri sklapanju mira intervencijom Evropljana. Da Evropa nije intervenisala, Rusija bi ih, oduzevši ih Turcima, odmah progutala, i stvorila veliko sveslovensko carstvo na porobljavanju svih Slovena. Lukavo i varvarsko velikorusko pleme Još dugo, dugo, neće moći da prepoznaju nesebičnost Rusije nečuvene u svetu.

Možda će ceo vek, ili čak i više, neprestano drhtati za svoju slobodu i plašiti se ruske žudnje za moći. Izljubiće se sa evropskim državama, klevetaće Rusiju, ogovarati je i lajati protiv nje.
Ne govorim o pojedincima. Biće onih koji će razumeti šta je Rusija značila, i uvek će im značiti. Oni će razumeti svu veličinu i svetost ruskog dela i velike ideje, čiji će barjak ona podignuti čovečanstvu. Ti ljudi, posebno na početku, pojaviće se u bednoj manjini pa će biti podvrgnuti podsmehu, mržnji, pa čak i političkom progonu. Oslobođenim Slovenima biće prijatno da izraze i trube celom svetu da su obrazovana plemena, sposobna za najvišu evropsku kulturu, dok je Rusija varvarska zemlja, sumorni severni kolos, čak ni čiste slovenske krvi, progonitelj i mrzitelj evropske civilizacije.



Imaće, naravno, od samog početka ustavnu vladu, parlamente, odgovorne ministre, govornike,
napisane govore... Njima će ovo biti izuzetno prijatno. Rusija se mora ozbiljno pripremiti za to da će svi ovi oslobođeni Sloveni oduševljeno jurnuti u Evropu sve dok ne izgube svoj identitet i ne zaraze se evropskim oblandama, političkim i društvenim. Tako će morati da prođu kroz dug period evropeizma, pre nego što shvate nešto o njihovom slovenskom značenju, u posebnoj slovenskoj vrsti među čovečanstvom. Ovi sugrađani će se zauvek svađati među sobom, večno zavideti jedni drugima i spletkariti jedni protiv drugih.

Naravno, u trenutku ozbiljne nevolje svi će se obratiti Rusiji za pomoć. Koliko god da nas mrze, ogovaraju i klevetaju Evropu, koketiraju sa njom i uveravaju u ljubav, uvek će instinktivno osećati da je Evropa prirodni neprijatelj njihovog jedinstva. Tako je bilo i ostaće uvek. Biće čak i trenutaka kada će svesno da se slože da bi se njihovo jedinstvo, da nije bilo Rusije, velikog istočnog centra i velike privlačne sile, istog trenutka raspalo, rasulo u komadiće, pa čak i da bi sama njihova nacionalnost nestala u Evropskom okeanu, kao što nekoliko pojedinačnih kapi vode nestane u moru. Rusija će još dugo imati melanholiju i brigu da ih pomiri, opominje, pa čak i povremeno potegne mač za njih.

 
Naravno, sada se postavlja pitanje: kakva je korist Rusiji. Zbog čega se Rusija sto godina borila za njih, žrtvovala svoju krv, snagu, novac...? Da li je to zaista samo zbog malo mržnje i nezahvalnosti?

Naravno, Rusija će i dalje biti svesna da je centar slovenskog jedinstva. Ako Sloveni žive slobodnim nacionalnim životom, to je zato što je to Rusija želela , da je sve postigla i stvorila. Ali, kakvu će korist Rusiji doneti ova svest, osim rada, dosade i večne brige?

Proročanstva F. M. Dostojevskog o budućnosti Rusije, o Slovenima koji će izdati Rusiju.

Veliki ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski poznat je po svojim vizionarskim izjavama o
„slovenskoj braći“, koje su u to vreme razumeli samo retki. Većini su se činili klevetnički, pa
čak i reakcionarni, pomešani sa konzervativnim stavovima samog pisca. Mnogo pre kraja rata, Dostojevski je pisao:
 
„Rusija neće, i nikada nije imala, takve mrzitelje, zavidnike, klevetnike, pa čak i otvorene neprijatelje kao sva ova slovenska plemena, čim ih Rusija oslobodi, a Evropa pristane da ih prizna kao oslobođene!“


IZVOR: Ustupljena fotografija / Kremlj

Dostojevski je pozivao na opreznost prema istupima vođa slovenskog narodnooslobodilačkog
pokreta, koji su koristili ideje „slovenskog bratstva i jedinstva“, popularne u Rusiji, isključivo da bi oslobodili svoju otadžbinu od Turaka.

Danas čitamo proročanstvo Dostojevskog o Rusiji i Slovenima! Ovo proročanstvo je veoma aktuelno u današnje vreme, iako je prošlo više od 150 godina otkako je Dostojevski pisao reči
o Slovenima!

F.M. Dostojevski o Srbima:

„Postoje dve Srbije“, rekao je klasik. – Srbija gornjih slojeva je ljuta i neiskusna, koja još nije
ni živela ni stvarala, ali sa svojim partijama i intrigama, koje se ponekad naduvaju do takvih razmera koje nemaju ni politički razvijeniji i veći narodi. Uz ovu Srbiju postoji i narodna Srbija, koja Ruse smatra svojim spasiocima i braćom, a ruskog cara svojim Suncem, ta Srbija koja
voli Ruse, koja veruje u njih. Neće proći mnogo vremena do spasonosne reakcije, jer većina Srba
su vatrene patriote. Sećaće se Rusa koji su dali svoje živote za njihovu zemlju.

„Nas Ruse ništa ne treba da razdvaja od Slovena.. Veliki ruski duh ostaviće svoje tragove u njihovim dušama, a od ruske krvi prolivene u Srbiji izraste srpska slava. Srbi će se uveriti da je ruska pomoć bila bez interesa a Rusi, umirući za Srbiju, nisu imali nameru da je osvoje.”

Proročanstvo Dostojevskog o izdaji Slovena

Pre vek i po, veliki Dostojevski je napisao proročanske reči koje su danas izuzetno aktuelne.
Pisac je ranije bio poznat po svojim vizionarskim izjavama, kao i mnogi drugi ljudi iz sveta
umetnosti.


Da li je dužnost Rusije da pomogne svim Slovenima?

Pre vek i po, javnost nije mogla da prihvati reči Dostojevskog. Genije je tada bio u pravu, shvatio
je nešto što nijedan političar nije razumeo, a mnogi još uvek ne razumeju. Jeste li čitali njegove dnevnike? Zadivljuju svojom pronicljivošću, suptilnom osetljivošću na ono što se dešava i neočekivanim zaključcima o budućnosti.

Dostojevski je pomno pratio narodnooslobodilački pokret Slovena protiv turskog jarma. Prvo
su se pobunili Srbi, pa Bugari. Turci su oštro suzbijali svako nezadovoljstvo hrišćana, a Rusija
to nije mogla da trpi – zahtevala je da prizna autonomiju Srbije . Osmanlije nisu ni razmatrale
ovaj predlog jer im nisu bile potrebne nezavisne države na Balkanu.

Počeo je još jedan rusko-turski rat. U nastojanju da podrže bratske slovenske narode, na front su
otišle istaknute ruske ličnosti kao što su Giljarovski, Sklifosovski, Botkin, Pirogov. Ceo ruski narod želeo je oslobođenje svoje slovenske braće.

Rat je završen potpisivanjem mirovnog ugovora. Srbija i Rumunija su značajno proširile svoje
teritorije, Bugarska je postala nezavisna, formirana je Kneževina Crna Gora. Rusija je dopunila
svoje teritorije sa nekoliko zakavkaskih gradova. Činilo se da bi braća Bugari trebalo da budu zahvalni Rusiji, ali to se nije dogodilo ni tada ni kasnije.


Kao rezultat besplatne sovjetske pomoći, ukupan bugarski bruto nacionalni proizvod je porastao više od 14 puta u 40 posleratnih godina a po glavi stanovnika skoro 30 puta. Između 1946. i 1986. godine, oko 80% industrijskih kapaciteta, više od trećine poljoprivrednih kapaciteta, do 90% energije, 70% transportne mreže, 80% lučke infrastrukture, zdravstvo, obrazovanje, nauka i kultura. Na 9 miliona stanovnika (1986. godine) bilo je 27 univerziteta, 185 državnih muzeja, 10 hiljada javnih biblioteka, 55 pozorišta, itd.

Prevedeno na savremene pare, SSSR je u Bugarsku uložio stotine milijardi dolara! Neophodno je uzeti u obzir kompenzaciju za isporuku bugarske robe Evropskoj Uniji obzirom na jeftinoću bugarskih proizvoda. Moskva je Sofiju plaćala blisko svetskim cenama. Za Bugarsku su snižene cene za isporučenu sovjetsku robu.

Nacionalna samosvest „braće“ našla je svoj plodni izlaz u rusofobiji koju bugarska vlada
neprekidno propoveda nakon oslobođenja od sovjetske dominacije. Trenutno, Bugarska juri ispred rusofobske lokomotive, snabdevajući ukrajinski Rajh svime čime je bogata, radosno se
pridružila svim antiruskim sankcijama, prihvatajući moguće učešće u sledećem:
„Drang nac osten“!


Dostojevski nije imao iluzija o Bugarima. Bugarska inteligencija je tih dana gravitirala evropskom poretku. U svom dnevniku je zapisao da su, uprkos pomoći Rusije u sticanju nezavisnosti, Bugari sebe smatrali obrazovanim Evropljanima, dok je ruski narod u njihovim očima bio varvarski, nečiste slovenske krvi, „progonitelj i mrzitelj evropske civilizacije“.

Činilo se da je pisac mogao da gleda decenijama unapred. Predviđao je da će Rusija pomoći
bratskim slovenskim narodima više puta, ali će zauzvrat dobiti samo crnu nezahvalnost.

Evo šta je napisao:
„Svi oslobođeni Sloveni će od ekstaze pohrliti u Evropu. Dok ne izgube svoju ličnost, zaraziće
se evropskim oblicima: političkim i društvenim. Oni će se umilostiviti evropskim državama, klevetati Rusiju, ogovarati je i spletkariti je. Rusija treba ozbiljno da se pripremi za to da će svi ovi oslobođeni Sloveni željno pohrliti u Evropu. Ovi sugrađani će se zauvek svađati među sobom, zavideti i intrigirati jedni protiv drugih.”

Dalje, Dostojevski je primetio da bi, ako bi se desila neka nevolja, sva ova slovenska braća odmah, sa repom među nogama, otrčala u Rusiju po pomoć. Koliko god da gravitiraju Evropi, oni
na podsvesnom nivou osećaju da su zapadne zemlje uvek bile neprijatelji njihovog jedinstva. Ove reči su napisane pre tačno 145 godina. Savremenici Dostojevskog nisu razumeli njihovo značenje, jer nisu imali dar predviđanja i nisu videli šta će se dogoditi za vek i po. Za nas, ove zaista proročanske reči nisu samo relevantne, one objašnjavaju veoma, veoma mnogo. Podela između antiruske vladajuće klase i proruskog naroda, koju je primetio Dostojevski, bila je aktuelna i pre sto pedeset godina, i u sovjetsko vreme, i na početku „nule“, i dalje.

 
Pod antiruskim elitama ne podrazumevamo lično predsednika Aleksandra Vučića (on je pravi majstor veštine sedenja na dve stolice, pa saradnju sa Ruskom Federacijom kombinuje sa
pokušajem uključivanja zemlje u EU), već mnogi ljudi iz njegovog kruga. Posle trijumfa Vučićeve stranke na parlamentarnim izborima i „otvaranja nove ere“ u odnosima Beograda i Sjedinjenih Država, Vlada Srbije je u dobroj meri očišćena od proruskih ministara.

Srpska rusofobija sama po sebi nije nešto originalno. U velikoj meri kopira druge primere iz istočne Evrope, a može se podvesti i na vulgarnu svakodnevnu, koja se koristi u medijima. Vulgarni primer je zasnovan na poznatim izjavama o varvarstvu, divljaštvu i „ropskoj prirodi“
Rusa, uz gotovo obavezno pominjanje „prostitutki“ i „muževa alkoholičara“. Politička slika Rusije kao surove i zaostale despotije , koja nije prijatelj Srbima, već ih samo koristi u svojim interesima, sa krajnjim ciljem da ih potčini svom bajonetu i svojoj volji.

Za Srbe mondijaliste, Rusi valjaju samo kad kupuju srpske crvljive jabuke, daju naftu na kredit i ginu na "Jevrejskom groblju" kod vojvode Slavka Aleksića u ratu sa armijom Alije Izetbegovića.

Setimo se samo Broza Tita i "Goli Otok"...
Poruka i pamet u glavu Srbi i Rusi.
Vreme je da zapamtite sve i ne ponavljate greške!

PRIREDIO: Vlastimir Šone Ninin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR