Glas Javnosti

Zemljotres u Turskoj zahteva odgovor na pitanja o građevinskim standardima

Svet
Autor: Glas javnosti

Stanovi koje su nekada mukotrpno čuvali, uređivali i tako dugo činili pogodnim za život sada leže u gomili ruševina nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio Tursku.

Nove i stare zgrade, neke izgrađene tek pre šest meseci, raspale su se kao kula od karata.
Nije poznat pun obim štete, koju je izazvao zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale u ponedeljak, kao i naknadnih potresa koji su izazvali haos u Turskoj i Siriji, ubivši više od 24.000 ljudi.

Broj smrtnih slučajeva u Turskoj raste svakim danom.

Paralelno, raste bes zbog toga zašto je, u zemlji sa istorijom velikih zemljotresa, kvalitet gradnje toliko loš da se zgrade ruše kao papir.

Stručnjaci kažu da Turska ima propise za sprečavanje takve katastrofe.

Ali ih bedno sprovode građevinske kompanije, od kojih su najveće često bliske predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Zvaničnici kažu da je 12.141 zgrada ili uništena ili ozbiljno oštećena u Turskoj.
Pošto je prvi zemljotres bio tako jak, „oštećenje je bilo za očekivati, ali ne i štetu kakvu sada vidite“, rekao je Mustafa Erdik, profesor na Univerzitetu Bogazici u Istanbulu, za francusku novinsku agenciju AFP.

Čak i ako se zgrada sruši, ljudi se obično mogu sakriti dok ih spasioci ne pronađu, rekao je on.


Ali ovog puta, dodao je, zgrade su se „srušile kao palačinke“.
Uzroci su obično vezani za beton lošeg kvaliteta, koji je ponekad pomešan sa previše vode i šljunka i premalo cementa, kaže Zihni Tekin, konsultant na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu.

Drugi razlozi uključuju čelične šipke koje su previše tanke za ojačanje stubova, što utiče na trajnost zgrade, rekao je inženjer.

Nekoliko američkih stručnjaka za zemljotrese, gledajući fotografije i video zapise zgrada koje su se srušile kao palačinke, reklo je da je glavna mana već očigledna: to su neelastične betonske zgrade, koje imaju neadekvatnu konfiguraciju armature koje omogućavaju da beton postane krt i eksplodira napolje, izvještava nemačka agencija.


„Stambene zgrade u ovoj oblasti su uglavnom napravljene od lomljivog betona i izuzetno su podložne potresima izazvanim zemljotresima“, saopštila je građevinska firma Miiamoto International.

Takve zgrade su pokazale ranjivost na zemljotrese širom sveta, uključujući Meksiko i Novi Zeland.

Drugi razlog zbog kojeg zgrade mogu biti podložne urušavanju je nedostatak odgovarajućih veza između vertikalnih stubova i horizontalnih podova, a te veze pucaju u trešnji izazvanoj zemljotresom, rekao je Dolan.

Turski zvaničnici su takođe prokockali ublažavanje propisa.

Turski građevinski propisi, zasnovani na kalifornijskim, redovno su revidirani od zemljotresa u severozapadnoj Turskoj 1999. godine.

Poslednja revizija  bila je 2018. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR