Glas Javnosti

ZEMLJE EU I DALJE PORUČUJU RUSKU NAFTU : Jedna od njih je Nemačka

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka i Poljska zatražile su cevovodne isporuke nafte od Rusije do 2023. godine - rekao je u ponedeljak šef državnog snabdevača naftom, Transnjefta, Nikolaj Tokarev

Obe zemlje su ranije rekle da će odustati od cevovodnih isporuka ruske nafte do kraja godine. Prema rečima Tokarjeva, Varšava očekuje da će primiti 360.000 tona ruske sirove nafte ovog decembra i 3 miliona tona više u 2023.

On je dodao da je Berlin takođe dao porudžbinu za prvi kvartal sledeće godine, ali nije precizirao koliki je traženi obim, piše RT.


Najveća poljska rafinerija nafte, Orlen, ima ugovor sa Transnjeftom za 200.000 tona nafte mesečno, koji ističe u decembru 2024. Ranije ove godine, Berlin je takođe rekao da će prestati da kupuje naftu preko Družbe 31. decembra piše Telergaf Biz

Embargo EU na rusku naftu, koji je stupio na snagu 5. decembra, ne odnosi se na naftovod Družba, a cilja samo na pomorsku isporuku.

Južni krak naftovoda isporučuje naftu u Češku Republiku, Slovačku i Mađarsku, koje se u velikoj meri oslanjaju na ruske isporuke.

U međuvremenu je došlo do eksplozije na gasovodu Urengoj-Pomari-Užgorod, koji ide iz Rusije kroz Ukrajinu, zbog čega je skočila cena gasa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR