Glas Javnosti

ZELENSKI TRAŽI 50 MILIJARDI DOLARA: Dajte pare, rat sa Rusijom nas debelo košta

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinski predsednik Volodiмr Zelenski zatražio je od zemalja grupe G-7 50 milijardi dolara kako bi pokrio budžetski deficit nastao zbog rata sa Rusijom.

Ovaj pozivm grupi G-7 stigao je od Olega Ustenka, vladinog ekonomskog savetnika и то u televizijskom obraćanju u nedelju uveče.


Kijev, takođe, razmatra izdavanje obveznica sa 0 odsto poena kako bi premostio fiskalni jaz, pošto se zemlja trenutno suočava sa deficitom od 7 milijardi dolara mesečno. Iako nije bilo sporazuma o novoj finansijskoj pomoći, Ustenko je tvrdio da će se o tom pitanju „aktivno razgovarati” sa zapadnim pristalicama Ukrajine tokom sledeće nedelje.

U međuvremenu, Svetska banka priprema paket podrške zemlji od 1,5 milijardi dolara. Zajam će uključivati isplatu od milijardu dolara iz fonda razvojnog zajmodavca za najsiromašnije države. Finansiranje dolazi pored oko 923 miliona dolara u brzom finansiranju koje je institucija odobrila prošlog meseca. SAD i NATO takođe šalju milijarde dolara Ukrajini, ali u obliku vojne pomoći, a ne gotovine. Bela kuća je samo prošle nedelje odobrila još 800 miliona dolara u oružju, municiji i drugoj vojnoj pomoći, uključujući artiljerijske sisteme, municiji, oklopne transportere i helikoptere.

Međutim, čak i usred stalnog priliva vojne podrške SAD i njihovih saveznika iz NATO-a, ukrajinski predsednik je na Tviteru objavio video pozivajući ostatak sveta na #ArmUkraineNov - zajedno sa vrlo specifičnom listom.


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa izvršnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalinom Georgievom o finansijskoj stabilnosti Ukrajine i posleratnoj obnovi zemlje.

- Razgovarao sam sa izvršnom direktorkom MMF Georgievom o pitanju osiguravanja ukrajinske finansijske stabilnosti i pripremama za posleratnu obnovu. Imamo jasne planove za sada, kao i viziju budućnosti - naveo je Zelenski na Tviteru, prenosi Kurir.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR