Glas Javnosti

Zelenski hoće Ukrajinu u NATO-u

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je izjavio da je vreme da NATO donese političku odluku i pozove Ukrajinu da se pridruži tom vojnom savezu.

Ukrajinski lider je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da bi samit NATO-a u Vilnjusu, u julu, mogao da postane „istorijski” i dodao da je primio poziv da na njemu prisustvuje, preneo je Rojters.

„Zahvalan sam na pozivu da posetim samit, ali je takođe važno da Ukrajina dobije odgovarajući poziv. Ne postoji nijedna objektivna prepreka političkoj odluci da se Ukrajina pozove u Alijansu i sada, kada većina ljudi u zemljama NATO-a i većina Ukrajinaca podržava ulazak u NATO, vreme je za takve odgovarajuće odluke”, rekao je Zelenski.



On je rekao da Ukrajina takođe želi bezbednosne garancije na svom putu da jednog dana postane članica NATO-a.

„Ovu posetu generalnog sekretara, prvu od početka rata, tumačimo kao znak da je Alijansa spremna da započne novo poglavlje u odnosima sa Ukrajinom, poglavlje ambicioznih odluka”, rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao da je pozvao Stoltenberga da izvrši pritisak na neke članice NATO-a za koje je rekao da sporo obezbeđuju teško naoružanje, prenosi Tanjug.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR