Glas Javnosti

KREMLJ: Nuklearni arsenali Francuske i Engleske su pod kontrolom Amerike

Svet
Autor: Glas javnosti

Nuklearni arsenali Francuske i Velike Britanije su faktički pod kontrolom Vašingtona, što treba uzeti u obzir prilikom razgovora o strateškoj stabilnosti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Sa naše tačke gledišta, nuklearni arsenali i Francuske i Velike Britanije su, može se reći, de fakto pod kontrolom SAD. Stoga, ako ćemo razgovarati sa Amerikom, onda je potpuno besmisleno to činiti bez uzimanja u obzir ta dva arsenala“, rekao je Peskov.

Kako je precizirao, Francuska i Velika Britanija su zapravo „jedinstveni integralni sistem NATO“ koji je „sam po sebi de fakto pod kontrolom SAD“.



Opasnost ulaska Ukrajine u NATO

U kontekstu posete generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Kijevu, portparol Kremlja je rekao da bi ulazak Ukrajine u NATO stvorio novu, značajnu opasnost za Rusiju. On se složio sa konstatacijom novinara da sprečavanje ulaska te zemlje u Alijansu ostaje jedan od ciljeva specijalne vojne operacije.


„Naravno, jer to bi u suprotnom predstavljalo ozbiljnu, značajnu opasnost po bezbednost naše zemlje“, odgovorio je Peskov.


Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara objavio da Moskva obustavlja učešće u Sporazumu o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja (START), ali da ne istupa iz njega. On je naglasio da pre nego što se ponovo pokrene pitanje nastavka rada u okviru tog sporazuma ruska strana treba da razume kako će u njega biti uračunati arsenali ne samo SAD, nego i drugih nuklearnih država, članica NATO-a, odnosno Francuske i Velike Britanije. Putin je 1. marta potpisao zakon o obustavljanju učešća Rusije u START-u.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR