Glas Javnosti

ZAPREĆENO JOJ SMRTNOM KAZNOM: Srednjoškolka u pismenom zadatku „bogohulila“ Muhameda

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlasti u Mauritaniji optužile su i uhapsile jednu srednjoškolku zbog bogohuljenja u ispitnom pismenom zadatku, jer je procenjeno da nije poštovala proroka Muhameda.

Ako bude proglašena krivom, mogla bi biti osuđena i na smrt, bez mogućnosti žalbe, preneo je BBC.

Mauritanija je poslednjih godina uvela strože zakone o bogohuljenju, uklonivši mogućnost da prestupnici izbegnu smrtnu kaznu ako pokažu da se kaju, ali u poslednjih više od 30 godina nije bilo pogubljenja zbog tog krivičnog dela.


Učenica je uhapšena 18. jula u gradu Atar na severozapadu zemlje pod optužbom za „nepoštovanje i izrugivanje proroka”, kao i za korišćenje društvenih mreža „da potkopa svete vrednosti islama”, saopštio je zvaničnik javnog tužilaštva.

Konkretni detalji onoga što je navodno napisala nisu objavljeni, a porodica učenice je tražila oproštaj za nju, rekavši da ima psihičkih problema.

Zvanično saopštenje o hapšenju došlo je nakon što su verske vlasti u zemlji donele odluku da se ljudi koji su proglašeni krivim za uvredu proroka Muhameda moraju suočiti sa smrtnom kaznom.

Mauritanski savet islamskih učenjaka izdao je taj edikt prošle nedelje, nakon što je predsednik države Mohamed Uld Gazuani tražio od sveštenika da razjasne svoj stav o bogohuljenju.

Osim smrtne kazne, oni koji su osuđeni za lakša krivična dela bogohuljenja mogu se suočiti sa zatvorom do dve godine i novčanom kaznom, prenosi N01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR