Glas Javnosti

ZAPOČET RAZGOVOR PUTINA I ERDOGANA : Ispod ruševina zgrade u Nikolajevu izvučeno dete

Svet
Autor: Glas javnosti

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče Rezoluciju kojom se osuđuje održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji u četiri ukrajinske oblasti.

  • FSB: Otkrili smo ko je napao Krimski most
  • U napadu na pijacu gradu Avdijevka poginulo sedam ljudi
  • Obnovljeno spoljašnje napajanje strujom NE u Zaporožju
  • Dve masovne grobnice pronađene u Limanu?
  • Ukrajina tvrdi da je oborila 4 ruska helikoptera za 18 minuta
  • Najviši američki general nazvao je napad Rusije na civilnu infrastrukturu "ratnim zločinom"

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče Rezoluciju kojom se osuđuje održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji u četiri ukrajinske oblasti.

Za usvajanje Rezolucije, čiji nacrt je izradila EU, gasale su 143 zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (od 193), među kojima je i Srbija. Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv - Sirija, Nikaragva, Severna Koreja i Belorusija.

Uzdržano je bilo 35 zemalja, među kojima i Kina, dok ostale nisu glasale.


Rusija je juče saopštila da je uhapšeno osam osoba u vezi sa eksplozijom na Krimskom mostu. Ruski FSB izdao je saopštenje u kojem navode da "iza napada na Krimski most stoji Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine".

- Privedeno je i pet državljana Rusije, tri državljana Ukrajine i Jermenije - stoji u saopštenju FSB-a.

FSB tvrdi da je eksploziv koji je doveo do urušavanja dela mosta poslat iz Odese preko Bugarske, Gruzije i Jermenije - piše Telegraf

Neki regioni i gradovi Ukrajine ostali su potpuno bez struje zbog oštećenja objekata energetske infrastrukture. Konkretno, nema struje u Sumskoj oblasti, gradu Ternopolju, a u Hmeljnickom takođe nema vode.

Direktor Međunarodne agencije UN za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, izjavio je danas da je obnovljeno spoljašnje napajanje strujom nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon prekida tokom kojeg su bili uključeni dizel generatori.


Ukrajinske oružane snage oborile su četiri ruska helikoptera za 18 minuta na jugu zemlje, tvrdi se.

Procenjeno je da su protivvazdušne raketne jedinice ukrajinskog vazduhoplovstva pogodile ruske letelice jutros između 8.40 i 8.58 sati.

Ruski i turski predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan započeli su razgovore u Astani, saopštila je kancelarija turskog lidera.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da njegova zemlja ima samo oko 10 odsto onoga što joj je potrebno za protivvazdušnu odbranu i ponovo isključio diplomatske kontakte sa Rusijom, prenosi Rojters.

On je u video obraćanju Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, naglasio da diplomatija nije moguća sa liderima koji ne poštuju međunarodno pravo, navodi britanska agencija.

Zelenski je rekao i da Moskva mora da bude naterana da se spovede zahteve Međunarodne agencije za atomsku energiju i da dozvoli demilitarizaciju ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju koja je pod ruskom kontrolom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena o njegovoj nespremnosti da pregovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom ne komplikuje međunarodnu situaciju, jer situacija, kako je Lavrov ocenio, „gora biti ne može“.

- To ni na koji način ne komplikuje (međunarodnu situaciju), jer je današnja situacija, pre svega u samim Sjedinjenim Američkim Državama, već dovedena do toga da, po mom mišljenju, "gore ne može biti“ - rekao je Lavrov za TV „Rusija 24“, prenosi list Izvestija.

Lavrov je naglasio da Rusija nikada nije odbijala ozbiljne predloge za kontakte ili pregovore, ali da, prema njegovoj oceni, niko ne nudi razumne inicijative.

Ispod ruševina višespratnice u Nikolajevu, pogođene u granatiranju koje su izvele ruske snage, izvučeno je 11-godišnje dete, a potraga za sedam osoba i dalje traje, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Vitalij Kim.

- Noćas je grad Nikolajev bio na meti masovnog napada raketama S-300. Pogođena je petospratnica. Jedanaestogodišnji dečak je izvučen ispod ruševina. Dete je provelo šest sati pod ruševinama - napisao je Kim jutros na Telegramu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič saopštio da je u granatiranju grada koje su izvele ruske snage pogođena petospratna stambena zgrada.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR