Glas Javnosti

ZAPAD SVE VIŠE TESTIRA RUSKO STRPLJENJE: Posle tenkova, Zelenski od NATO traži - AVIONE!

Svet
Autor: Glas javnosti/Sputnjik

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je od zapadnih zemalja da isporuče Kijevu avione i rakete.

„Danas sam razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Moramo da odblokiramo isporuke raketa dugog dometa Ukrajini. Važno nam je da proširimo saradnju kada je reč o artiljeriji, moramo se izboriti za to da se Ukrajini isporuče avioni“, navodi se u saopštenju na sajtu kabineta Zelenskog.

Kako je istakao savetnik ukrajinskog ministra odbrane Jurij Sak, kijevske vlasti žele da dobiju od Zapada lovce.

„Ako ih dobijemo, prednost na bojnom polju će biti ogromna. Nisu u pitanju samo F-16. Avioni četvrte generacije – to je ono što nam je potrebno“, rekao je Sak za Rojters.

List „Politiko“ piše da zapadne zemlje već vode unutrašnje debate o mogućnosti isporuke lovaca Kijevu, ali da se mnogi plaše da bi takva odluka dovela do eskalacije sukoba. Kako je precizirano, to pitanje su pokrenuli ukrajinski zvaničnici uz podršku baltičkih zemalja.
„Lovci bi bili sledeći logičan korak“, rekao je neimenovani diplomata iz Severne Evrope, istakavši da je Vašington saopštio Kijevu da „u ovom momentu“ ne može biti govora o isporuci lovaca.

„Tamo postoji crvena linija, ali su prošlog leta crvena linija bili sistemi hajmars pa se ona pomerila. Zatim su crvena linija bili tenkovi i ona se takođe pomera“, rekao je izvor.

Drugi neimenovani sagovornik iz diplomatskih krugova rekao je za „Politiko“ da je isporuka lovaca „trenutno potpuno nezamisliva“, ali da bi razgovori o tome mogli da počnu „kroz dve, tri nedelje“.

Pretpostavlja se da će debate o isporuci lovaca Kijevu verovatno izazvati još više sporova nego situacija sa isporukama tenkova. Kako navodi list, nekoliko evropskih zvaničnika i diplomata je saopštilo da njihove vlasti više ne smatraju tu ideju promašenom, ali konstatuju visoku opasnost od eskalacije.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR