Glas Javnosti

ZAPAD SE BOJI ZA REGION: Kina isporučila Srbiji projektile

Svet
Autor: Glas javnosti

Kina je ovog vikenda u prikrivenoj operaciji isporučila Srbiji sofisticirani protivvazduhoplovni sistem, javlja agencija Asošijeted pres (AP). Isporuka Srbiji, saveznici Rusije, dolazi dok Zapad brine da bi naoružavanje zemalja Balkana tokom rata u Ukrajini moglo da naruši krhki mir u regionu, navodi AP.

Mediji su objavili u subotu da je šest kineskih transportnih aviona sletelo na beogradski Aerodrom Nikola Tesla sa HQ-22 sistemima zemlja-vazduh,piše AP, a prenosi N1.

Ministarstvo odbrane Srbije nije odgovorilo na pitanja AP do objavljivanja.

Ova isporuka prešla je preko teritorije najmanje dve članice NATO - Turske i Bugarske - što stručnjaci smatraju demonstracijom rastuće globalne snage Kine, javlja AP.

Prema navodima ove agencije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je maltene potvrdio isporuku koja je dogovorena 2019. rekavši u subotu da će u utorak ili sredu predstaviti “najnoviji ponos” srpske vojske.

Na Zapadu postoji bojazan da bi rusko i kinesko naoružavanje Srbije moglo da ohrabri balkansku zemlju na novi rat, posebno protiv njene bivše pokrajine Kosova, koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine, piše AP.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR