Glas Javnosti

ZAMALO SUDAR U SVEMIRU! Kina gunđa zbog Maskovih satelita, kosmički otpad izaziva incidente

Svet
Autor: Glas javnosti

Peking je pozvao UN da podsete SAD da se pridržavaju sporazuma koji reguliše svemir nakon što su se sateliti koje je lansirala kompanija „Spejs iks“ Ilona Maska zamalo sudarili sa kineskom stanicom dva puta u protekloj godini.

U verbalnoj noti, Kina je navela da je 21. oktobra satelit Starlink neprekidno manevrisao, da je strategija manevara bila nepoznata i da je bilo teško proceniti orbitalne greške, tako da je postojao rizik od sudara između satelita Starlink-2305 i kineske svemirske stanice.

Prema navodima Stalne misije Kine pri Ujedinjenim nacijama, ova dva slučaja "predstavljali su opasnost po život ili zdravlje astronauta na kineskoj svemirskoj stanici".

Spejs Iks" je lansirao više od 1.600 satelita u svemir u mreži pod nazivom "Starlink" i dobio je dozvolu od američke Federalne komisije za komunikacije da lansira do 12.000 satelita.

Sudari nisu retka pojava u svemiru, ali su se takvi incidenti povećali poslednjih godina zbog broja i brzine kojom se sateliti lansiraju, navodi Džonatan Mekdauel, astrofizičar iz Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku.

- Starlink je veliki deo toga - rekao je astrofizičar.

Dodaje da i Kina doprinosi stvaranju kosmičkog otpada.

- Takođe je pošteno reći da je američka svemirska stanica nekoliko puta u poslednjih 10 godina morala da izbegne delove kineskog testiranja protiv satelitske odbrane iz 2007. godine - rekao je Mekdauel, penosi RTS.

Incident je podsetnik da je svet ušao u "novu eru u svemiru", rekao je astrofizičar.

BONUS VIDEO: Šokantno uznemirujući intervju prof. dr Danice Grujičić...


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR