Glas Javnosti

ZAHAROVA PORUČILA UKRAJINI: Nećete uništiti pravoslavlje

Svet
Autor: Glas javnosti

Portparol ruskog MSP-a prokomentarisala je rušenje Vladimiro-Olginske crkve Desjatinskog manastira kanonske UPC, ukazavši da to još jednom potvrđuje relevantnost zadataka SVO denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine i otklanjanja pretnji koje dolaze sa njene teritorije.

Režim Vladimira Zelenskog nastavlja borbu protiv kanonskog pravoslavlja u Ukrajini, a dokaz tome je rušenje Vladimiro-Olginske crkve Desjatinskog manastira kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), na čijem će mestu biti podignuta jedna od zgrada Nacionalnog muzeja istorije Ukrajine, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da su kijevske vlasti, krijući se iza sumnjive sudske odluke, izvele pravu silnu akciju uništavanja verskog objekta uz učešće policije i ukrajinska službe bezbednosti (SBU).

"Manastir se nalazio pored mesta gde je nekada stajala istorijska Desjatinska crkva, podignuta krajem 10. veka, koja je bila prvi kameni hram u Rusiji, ali su je 1240. godine uništile trupe Batu kana. U znak sećanja na izgubljenu svetinju, tu su u različito vreme podizani mali hramovi, koji do danas nisu preživeli. Nakon prevrata u februaru 2014. i početka progona UPC, nad njom su počeli da se skupljaju oblaci", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.


Ona je napomenula da je Ministarstvo kulture Ukrajine zatražilo rušenje kapele, "neočekivano" proglasivši njenu izgradnju nelegalnom, jer se "nalazi u tampon zoni spomenika Uneska, gde je nova gradnja zabranjena, a takođe narušava celinu istorijskog arheološkog kompleksa Desjatinske crkve.

"Očigledno je da, ovo simbolično mesto proganja današnje ukrajinske bogoborce, koji su spremni da ga zbrišu sa lica zemlje", rekla je ona.

Zaharova je podsetila da je pre dva dana Ministar kulture Ukrajine Karandejev naredio iseljenje monaha UPC iz Donje lavre, gde se nalaze glavni objekti Kijevsko-pečerskog manastira, u roku od mesec dana, a da nakon isteka ovog roka, pitanje će, kako je naveo, biti rešeno "silom".

Prema njenima rečima, raskolnici iz PCU nazvali su obračun sa bratijom manastira "borbom protiv tame", a istog dana, u Vrhovnoj radi, partija "Evropska solidarnost" na čelu sa bivšim predsednikom Petrom Porošenkom, blokirala je centralnu govornicu i zahtevala da kijevski režim pod hitno usvoji diskriminatorni zakon o zabrani UPC u konačnom čitanju.

"Koliko god se režim Zelenskog trudio da ispuni nalog svojih američkih gospodara, kojima služe da unište kanonsko pravoslavlje, to im neće uspeti. Uvek će živeti u srcu miliona ljudi u Ukrajini. Navedene činjenice još jednom potvrđuju relevantnost zadataka SVO - denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine i otklanjanja pretnji koje dolaze sa njene teritorije. Svi oni će sigurno biti ispunjeni", poručila je Zaharova.

Glas javnosti / R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR