Glas Javnosti

ZAHAROVA: Francuzi treba da oslobode jarma Novu Kaledoniju

Svet
Autor: Glas javnosti

Zvanična predstavnica ruskog MSP-a je prokomentarisala poziv gruzijske predsednice francuskom kolegi da poseti Jerevan na Dan nezavisnosti kako bi "konačno oslobodio Kavkaz od sovjetskog jarma i ruskog uticaja"

Izgleda da Francuska traži "novu" Novu Kaledoniju s obzirom da u "pravoj" gubi kontrolu, pa se dvoumi između Gruzije i Jermenije, ocenila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na ovaj način je prokomentarisala poziv gruzijske predsednice Salome Zurabišvili francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da poseti Gruziju na Dan nezavisnosti kako bi "konačno oslobodio Kavkaz od sovjetskog jarma i ruskog uticaja".

"Ako Francuska nekog može da oslobodi jarma, onda su to starosedeoci Nove Kaledonije", napisala je Zaharova na Telegramu. 


U Novoj Kaledoniji, francuskoj prekomorskoj teritoriji u Tihom okeanu, su u ponedeljak, 13. maja, izbili neredi koji su već odneli nekoliko života.

Nezadovoljstvo lokalnog stanovništva eksplodiralo je nakon što su vlasti u Francuskoj pokrenule proceduru za promenu Ustava, kojim bi nedavni doseljenici koji u Novoj Kaledoniji žive preko 10 godina, dobili pravo glasa na izborima.

Pariz je tamo uveo vanredno stanje, a najavljeno je i slanje dodatnih 1.000 policajaca. Prema pisanjima zapadnih medija, lokalne vlasti su izgubile kontrolu nad delovima glavnog ostrva.

Moskva je juče pozvala Pariz da se uzdrži od neopravdane upotrebe nasilja protiv demonstranata i da obezbedi poštovanje prava i sloboda autohtonog stanovništva Nove Kaledonije i drugih prekomorskih teritorija koje su pod francuskom kontrolom.


Rusija na krizu u Novoj Kaledoniji gleda kao na rezultat nezavršenog procesa njene dekolonizacije i još jednu potvrdu da "politika Francuske prema svojim bivšim kolonijama, preimenovanim u prekomorske teritorije, dolazi u ćorsokak", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR