Glas Javnosti

ZABRINJAVAJUĆE IAEA : Iran bi uskoro mogao da ima dovoljno uranijuma za nuklearnu bombu

Svet
Autor: Glas javnosti

Iranske zalihe uranijuma obogaćenog do 60 odsto, što je blizu nivoa za nuklearno oružje, biće dovoljne u slučaju dodatnog obogaćivanja uranijuma za nuklearnu bombu, pokazao je izveštaj UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA), saopšteno je danas.

Prelazak tog praga prekretnica je u kršćenju odredbi nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Irana i svetskih sila koji je ograničio količinu do koje je Iran smeo da obogaćuje uranijum na 3,67 odsto, znatno ispod 20 odsto koliko je Iran postigao pre sporazuma. Za nuklearnu bombu potreban je nivo obogaćenosti od 90 odsto.

Povlačenje Vašingtona iz sporazuma pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom i ponovno uvođenje sankcija Teheranu podstaklo je Iran da prekrši ograničenja iz sporazuma.

- Iran sada može da proizvede 25 kg (uranijuma) na 90 odsto ako to želi - rekao je za Rojters visoki diplomata na pitanje ima li Iran dovoljno obogaćenog uranijuma za bombu.


U izveštaju IAEA-e se navodi da su iranske zalihe uranijuma obogaćenog do 60 odsto u obliku uranijevog heksafluorida, gasa koji se obogaćuje centrifugama, procenjene na 55,6 kg, što je povećanje od 12,5 kg u odnosu na prethodni tromesečni izveštaj piše Telegraf

Iranu bi trebalo otprilike tri do četiri nedelje da proizvede dovoljno materijala za bombu ako bi to hteo, rekao je diplomata, dodajući da bi IAEA-i trebala dva do tri dana da otkrije korake u tom smeru.

Iran negira da namerava da proizvede nuklearnu bombu.

U pregovorima Irana i SAD-a postignut je samo mali napredak prema oživljavanju sporazuma. U slučaju obnove sporazuma Iran bi trebalo da ugasi brojne napredne centrifuge jer mu je sporazum dopuštao samo obogaćivanje centrifugama IR-1 prve generacije.

Takođe bi se smanjila količina obogaćenog uranijuma s trenutnih otprilike četiri tone na 202,8 kg.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR