Glas Javnosti

BEOGRADSKI IRSKI FESTIVAL UGOSTIĆE IRSKE PISCE: Družiće se sa beogradskom publikom

Kultura
Autor: Glas javnosti

Rob Dojl, nagrađivani irski pisac mlađe generacije i Teo Dorgan, jedan od najpoznatijih pesnika u ovoj zemlji, biće gosti Beogradskog irskog festivala (BIF) ove godine. Oba književnika će čitati odlomkle svojih dela i družiti se sa beogradskom publikom.

Rob Dojl će mesec dana boraviti u Beogradu kao gost književne rezidencije koju BIF, ove godine po prvi put, organizuje u saradnji sa književnim centrom „Krokodil“, uz podršku organizacije Literature Ireland iz Dablina.


Dojl je rođeni Dablinac, autor četiri knjige koje su ostvarile međunarodni uspeh. Po njegovom debitantskom romanu „Here Are the Young Men“ snimljen je i istoimeni film „Stižu mladi ljudi“. Objavio je i romane „Treshold“ i „Autobibliography“ kao i zbirku kratkih priča „This is the Ritual“. Mesec dana u Beogradu će iskoristiti da nastavi rad na novom romanu.

Dojl će se, tokom festivalskih dana, družiti sa čitaocima u književnom centru „Krokodil“. Datu i vreme biće naknadno objavljeni.

Pesnik Teo Dorgan takođe će se prvi put predstaviti domaćoj publici na ovogodišnjem BIF-u. Dorgan je i prevodilac, esejista, dokumentarista a na BIF-u učestvuje i u filmskom delu programa.


Teo Dorgan će čitati svoju poeziju u centru „Krokodil“, u subotu, 16. marta u 12 časova.

Dan ranije (15. marta, u 18h u Kinoteci, Kosovska 11) razgovaraće sa publikom nakon projekcije filma „Dečak kojii se smeje“, za koji je pisao scenario i u kom se pojavljuje kao narator.

Dan pred zatvaranje BIF-a, u nedelju, 17. marta u podne, u centru „Krokodil“ dvojica dugogodišnjih prijatelja, Mark Kiting, Irac koji od devedesetih živi u Srbiji i Jovan Memedović, poznati televizijski autor, razgovaraće o vezama Srbije i Irske i sličnostima i razlikama naša dva naroda.


Književne teme su deo i filmskog programa BIF-a. Podsećamo na dva filma irskog reditelja Alana Gilsenana – “Uliks” I “Duhovi Bagotonije” čije su projekcije zakazane za 12. mart u zgradi Kinoteke u Kosovskoj 11.

BIF: Beogradski irski festival već 12 godina donosi duh, kulturu i umetnost Irske u Beograd. Do sada je Beograd posetilo više od 150 umetnika i umetničkih kolektiva iz Irske, organizovano je više od 300 festivalskih događaja, sa preko 80.000 posetilaca. Festival podržavaju Ambasada Irske, organizacije Culture Ireland kao i niz kulturnih institucija u Srbiji.

Osnivač Beogradskog irskog festivala je Jaš Kaminski, ljubitelj umetnosti i Irac koji voli Beograd i organizuje ovaj Festival od 2013. godine.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR