Glas Javnosti

KAP INSPIRACIJE: Najveći SVETSKI PISCI bili su podjednako dobri u PISANJU i PIĆU

Kultura
Autor: Glas javnosti

Ko bez omiljenog alkohola nije mogao da napiše ni reč?

Alkohol je igrao važnu ulogu u životu i stvaralaštvu nekih od najpoznatijih svetskih autora kroz istoriju. Hemingvej je izjavio da je pio „da bi druge ljude učinio zanimljivijim“, a Skot Ficdžerald „prvo popiješ piće, onda piće uzima piće, a onda piće odnese tebe“.

Mnogi od njih su bili podjednako dobri u piću kao i u pisanju.



Ernest Hemingvej

Nije baš najjasnije u kom piću je Hemingvej uživao dok je pisao. Razne su glasine, od toga da je voleo i danas popularan koktel Mohito, Daikiri ili čak miks oba.

Međutim, slavni pisac je prema drugim istorijskim izvorima ipak voleo prostija pića. Mnogi tvrde da su viski i gazirana pića zapravo bila njegova pića, a pominje se više puta nego bilo koje drugo alkoholno piće u njegovim spisima.



Oskar Vajld

Za razliku od Hemingveja, istorija je prilično jasna kada je o izboru pića Oskara Vajlda reč - apsintu.

Pripisuje mu se sledeći citat: „Posle prve čaše apsinta, vidite stvari kakve biste želeli da jesu. Posle druge, vidite ih onakve kakve nisu. Konačno, vidite stvari onakve kakve zaista jesu, i to je nešto najstrašnije na svetu“. Dokle god se držao jednog ili dva pića, sve je bilo u redu.

Edgar Alan Po

Još u ranoj mladosti voleo je da meša piće i opijate, a po nekim izvorima, najboljom kapljicom smatrao je konjak. Umro je mlad, sa 40 godina, a uzrok je i dan danas nepoznat, iako se smatra da je upravo alkohol posredni ili neposredni uzročnih njegove prerane smrti.



Čarls Bukovski

Bukovski je imao problema sa pisanjem koliko i sa pićem. Bukovski se često podsmevao sebi i svetu oko sebe, pisao je i govorio o piću kao nečemu što spasava i menja. Ako se nešto loše desi, pijete u pokušaju da zaboravite; ako se desi nešto dobro pijete da biste proslavili; a ako se ništa ne dogodi, piješ da se nešto dogodi.”

Govorilo se da je bio jedan od najstrasnijih alkoholičara. „Mislim da nikada nisam trezan napisao pesmu“, izjavio je jednom prilikom. Bukovski je obožavao pivo i burbon. Ali ako nije mogao da bira, pio je sve što mu padne pod ruku.



Skot Ficdžerald

Skot Ficdžerald je rekao da „za razliku od romana koji zahteva predano pisanje i koncentraciju, nešto kraće književne forme lakše je kombinovati sa ispijanjem značajnih doza alkoholnih pića”. O njegovoj zavisnosti svedoči i rečenica: „Čovek prvo uzme piće, onda piće uzme piće, a onda piće uzme čoveka.“

Voleo je da pije koktel koji je sam osmislio, a u osnovi se pravio od limuna i džina. Ficdžerald i njegova žena Zelda bili su par poznat po piću i zabavi. Postoje priče o tome kako su skakali u fontanu u hotelu Plaza, kuvali satove gostiju na žurci u paradajz supi, dok su na improvizovanu zabavu, „Dođi kakav jesi“, stigli u pidžamama, piše Stilkurir.

BONUS VIDEO


C

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR