Glas Javnosti

Volstrit žurnal: Kriza u Ukrajini je početak, ali naš brod tone

Svet
Autor: Glas javnosti

Admiral Čarls Ričard smatra da su sada podmornice verovatno jedina prednost Amerike.

„Ukrajinska kriza koju preživljavamo samo je zagrevanje. Ide nešto veće, uskoro ćemo se naći u iskušenjima... Na osnovu procene naših snaga kada je reč o obuzdavanju Kine, naš brod polako tone, jer Kina ostvaruje svoje mogućnosti u praksi brže od nas. Nije važno koliko su dobri naši komandanti i naši konji – nećemo ih imati dovoljno. I to je problem najbliže budućnosti “, izjavio je admiral Čarls Ričard, šef Strateške komande Sjedinjenih Američkih Država, piše „Volstrit džurnal“..

Čarls Ričard rekao je da je ozbiljno zabrinut zbog smanjenih mogućnosti te zemlje kada je reč o obuzdavanju suparnika – Kine i Rusije, i istakao da je Vašington već izgubio trku u hipersoničnom naoružanju i sada ima prednost jedino u podvodnoj floti.



Sukob u Ukrajini je pokazao da mogućnosti američkog vojnog obuzdavanja slabe, ali malo je onih koji su spremni da tu činjenicu priznaju javno.

Admiral Ričard navodi da su sada podmornice verovatno jedina prednost Amerike, ali i ta prednost može da nestane ako zemlja ne bude rešila probleme s tehničkim servisiranjem i ne počne da gradi nove.

„Volstrit džurnal“ podseća na to da je Kina prošle godine ispitivala hipersoničnu raketu koja je obletela zemaljsku kuglu i vratila se na tačku s koje je uzletela. Taj događaj je potpuno zaprepastilo SAD. To znači da potencijalno bilo koji američki grad može biti u opasnosti, a raketa ne može biti otkrivena, piše američki list a prenosi Sputnjik.

„Na koji način je Vašington izgubio hiperzvučnu trku s Pekingom i Moskvom neophodno je raspraviti u Kongresu“, navodi se u tekstu objavljenom u „Volstrit džurnalu”



Postoji rizik da će informisanje javnosti o slabim tačkama američkih oružanih snaga podstaći protivnike SAD da ih zloupotrebe, ali veća je održavati slepo samozadovoljstvo – dok Kina ne napadne Tajvan ili ne preduzme još nekakva dejstva koja snažno pogađaju interese SAD i saveznika, zaključuje autor.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR