Glas Javnosti

Vol strit žurnal otkriva: Bela kuća priznala ono što se činilo kao naučna fantastika

Svet
Autor: Glas javnosti

Nastavak izraelskog prkošenja Americi kad je reč o vojnim akcijama u Gazi pokazuje da američka administracija ima slab uticaj na izraelsku vladu, ocenio je Vol strit džurnal.

Ali, u SAD-u ne popušta pritisak na predsednika Džozefa Bajdena da zauzda izraelskog kolegu Benjamina Netanjahua. Američki Stejt Department otvorio je istragu o okolnostima nekoliko izraelskih vazdušnih udara na tu palestinsku teritoriju i o navodnoj upotrebi belog fosfora u napadima na Liban, rekli su anonimni izvori za spomenuti američki list.

Netanjahu je u sredu ponovo najavio invaziju na grad Rafu u kojem je kakvo-takvo utočište našla najmanje polovina stanovnika Gaze. Štaviše, izraelski premijer je najavio „moćnu akciju“. Jednako je zabrinjavajuće i to što je Netanjahu odlučio da se ne vraća za pregovarački sto za kojim sede, osim Sjedinjenih Država, Katar i Egipat. Vašington se nadao da će ispregovarati dalje puštanje izraelskih talaca u zamenu za primirje koje bi trajalo šest nedelja. Ali, čini se da izraelski premijer u vidu ima samo svoj politički položaj i stav većine izraelskih građana da treba nastaviti do potpune pobede nad Hamasom.


Vol strit džurnal piše kako Bajden zasad neće vaditi najveći adut u rukavu, a to je američka vojna pomoć Izraelu. SAD godišnje za održavanje bezbednosti svog najvažnijeg saveznika na Bliskom istoku daje oko 3,8 milijardi dolara vrednu pomoć. Američki zvaničnici s kojima je razgovarao pomenuti list kažu da je predsednik odbacio mogućnost da Izraelu uskrati oružje i da se drži verbalnih pritisaka i nagovaranja.

Bela kuća pogotovo je u javnosti sve kritičnija prema „Bibiju“, kako je premijeru nadimak, a Bajden se sve manje okleva i u privatnim razgovorima s izraelskim liderom.

Bajdena je u utorak posetio jordanski kralj Abdulah II. Sedeći s njim na konferenciji za medije, Bajden je poručio da je dogovor o taocima – koji su vruće i najosetljivije pitanje u Izraelu – prvi korak u dugoročnijem rešenju. „Ključni elementi dogovora su na stolu“, rekao je u utorak Bajden, a u sredu mu je Netanjahu odgovorio saopštenjem da se izraelska delegacija neće vraćati u Kairo i da „ide“ na Rafu. Inače, od početka rata Netanjahu i Bajden su obavili 18 telefonskih razgovora.


Brajan Katulis, naučnik u Institutu za Bliski istok, slaže se da javne poruke američke administracije zasad imaju malo učinka na krajnji cilj. A to je da Netanjahu smisli izlaznu strategiju nakon četiri meseca brutalnog i krvavog rata u pojasu Gaze. „Jaz u stavovima američke i izraelske administracije o nizu ključnih pitanja poslednjih nedelja se produbljava“, dodao je Katulis.

Napad na Izrael dogodio se 7. oktobra. Vašington je brzo stao na stranu svog saveznika i isprva zažmurio na prva izveštaje o kolateralnim žrtvama, ponavljajući da Izrael ima pravo da se brani. Međutim, zbog sve većeg broja mrtvih, među kojima je mnoštvo dece, i devastacije pojasa Gaze Bajden je promenio ton. Prvo je, sredinom decembra, na nekoliko skupova kritikovao izraelsku vladu. Izjavio je tako da Izrael gubi podršku sveta zbog krvoprolića u Gazi. Podsetimo, do danas je poginulo najmanje 28.000 ljudi, a oko 70.000 je ranjeno. Mlađi od 18 godina čine polovinu stanovnika Gaze, zbog čega je njihov udeo u žrtvama ekstremno velik.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR