Glas Javnosti

TEL AVIV POBESNEO: Gutereš na meti kritika Izraela

Svet
Autor: Glas javnosti

Pozivao da se nastavi finansiranje UNRW-a

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zbog poziva da međunarodna zajednica nastavi da finansira Agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), i nakon optužbi Izraela da je nekoliko radnika UNRWA na neki način učestvovalo u napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra. 


Ambasador Izraela napisao je na mreži X da je Gutereš „još jednom dokazao da mu bezbednost građana Izraela nije baš bitna“.

„Nakon godina tokom kojih je ignorisao dokaze koji su mu predočeni o podršci i umešanosti UNRWA u podstrekavanje terorizma i pre nego što je sproveo sveobuhvatnu istragu kako bi locirao sve teroriste Hamasa u UNRWA, on je pozvao međunarodnu zajednicu da finansira tu organizaciju koja je duboko kontaminirana terorizmom“, napisao je Erdan.


Prema njegovim rečima, svaka zemlja koja nastavi da finansira UNRWA pre sveobuhvatne istrage te organizacije trebalo bi da zna da bi njen novac mogao da bude upotrebljen za terorizam, a da pomoć koja će biti prebačena UNRWA-i može da stigne i do Hamasa umesto do stanovnika Gaze.

Ambasador Izraela pozvao je sve države donatore da obustave podršku UNRWA i zahtevaju detaljnu istragu koja će istražiti, kako je naveo, „umešanost svih zaposlenih u UNRWA u terorizam“.


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio je ranije danas da će krivično odgovarati „svaki zaposleni UN umešan u akte terora“.

Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija, Švajcarska i Finska u subotu su donele odluku da se priključe Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Kanadi u privremenom obustavljanju finansiranja UNRWA, posle optužbi Izraela da je 12 zaposlenih te agencije UN, ključne za pomoć ugroženom palestinskom stanovništvu, bilo uključeno u prekogranični napad Hamasa.


Glas javnosti/N07S

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR