Glas Javnosti

VIŠE OD 100.000 PUTNIKA OSTALO BEZ LETA! Velika evropska avio-kompanija stupila u štrajk

Svet
Autor: Glas javnosti

Verdi je saopštio da će biti realizovano samo 10 do 20 posto letova

Po planu, najavljenom pre nekoliko dana, zemaljsko osoblje Lufthanze danas je stupilo u štrajk, na aerodromima u Frankfurtu, Minhenu, Hamburgu, Berlinu i Dizeldorfu. Sindikat Verdi je naveo kako zahteva povećanje plata od 12,5 odsto za 25.000 radnika, ili najmanje 500 evra više svakog meseca u narednih 12 meseci, uz jednokratnu isplatu od 3.000 evra kao nadoknadu za inflaciju.


S obzirom na ovaj štrajk, ali i na proteste mašinovođa i poljoprivrednika - koji su izbili u prvi plan, Nemačku možemo nazvati "zemljom protesta" ove godine (barem zasad).

Štrajk dela osoblja Lufthanze počeo je jutros rano, u četiri sata, a prema najavama - trajaće do do četvrtka u sedam sati ujutro. Time će, kako je saopšteno, biti pogođeno čak 100.000 putnika.

Verdi je saopštio da će biti realizovano samo 10 do 20 posto letova.


U pregovorima, nemački sindikat između ostalog tvrdi da su viši troškovi života i veliko opterećenje zbog nedostatka osoblja - osnova za insistiranje na povećanju zarada.

Inače, zemaljsko osoblje Lufthanze je prekinulo rad u julu 2022. godine, tokom poslednjeg kruga pregovora o kolektivnom ugovoru, što je izazvalo velike smetnje u sektoru putovanja.


Glas javnosti/T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR