Glas Javnosti

OD MILENIJALACA DO ZUMERA: Različite generacije transformišu radno okruženje

Život
Autor: Glas javnosti

Istraživanje različitih generacija na radnom mestu otkriva značajne razlike u njihovim pristupima, vrednostima i očekivanjima.

Milenijalci, rođeni između 1981. i 1996. godine, su prva generacija koja je u potpunosti orijentisana na tehnologiju.

Odrasli uz lične računare i pametne telefone, preferiraju digitalne forme komunikacije kao što su e-pošta i tekstualno dopisivanje.


Skloni su traženju smislenog posla koji podrazumeva saradnju između timova, a takođe preferiraju hibridne modele rada i veći balans između posla i privatnog života. Istraživanja pokazuju da bi fleksibilne opcije rada učinile 78% milenijalaca lojalnijim kompaniji​.

Generacija Z, rođena između 1997. i 2012. godine, je prva generacija pravih "digitalnih domorodaca", odrasla uz računare i internet od najranijih godina. Oni su najtolerantniji na različitosti i cene raznolikost, društvenu odgovornost i smislen rad.

 
Generacija Z teži individualnom radu i samousmeravanju, uz želju za fleksibilnošću u načinu rada i radnom vremenu​.

Za generaciju X, rođenu između 1966. i 1976. godine, karakterističan je visok nivo skepticizma i preduzetničkih tendencija. Ova generacija je prva koja je imala pristup računarima u školama i kod kuće, a odlikuju je i porodične obaveze i želja za autonomijom i kontrolom, što ih čini sklonim hibridnom radu​.


Na drugom kraju spektra, bejbi bumeri (rođeni između 1946. i 1965. godine) su generacija koja je odrasla u post-ratnom optimizmu i hipi pokretu, sa fokusom na edukaciju dece i boljim životnim standardom​.

Sve ove generacije donose različite perspektive i pristupe na radnom mestu, a razumevanje ovih različitosti može pomoći u kreiranju efikasnijeg i harmoničnijeg radnog okruženja.



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR