Glas Javnosti

VLADA ŠOKIRANA IZJAVOM DIREKTORKE MUZEJA! Nazvala Firencu "prostitutkom"

Svet
Autor: Glas javnosti

Direktorka muzeja u Firenci Sesili Holberg izazvala je burne reakcije svojom provokativnom izjavom da masovni turizam pretvara Firencu u „prostitutku”.

Holbergova, poznata po svom direktnom stilu, izrazila je zabrinutost zbog prevelikog priliva turista koji, prema njenom mišljenju, nagrizaju autentičnost i kulturu grada.

„Suočavamo se sa paradoksom“, rekla je Holbergova.
 


„Firenca, sa svojom bogatom istorijom i umetničkim blagom, postaje žrtva sopstvene popularnosti. Naša ulica više nije puna lokalnih prodavnica, sada su to prodavnice suvenira“, dodala je Holbergova.

Njene reči izazvale su oštre reakcije među političarima.
 


Italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano nazvao je njene komentare „ozbiljnim i uvredljivim“ i zapretio da će preduzeti mere. Ovo dolazi nakon što je vlada premijerke Đorđe Meloni kritikovana zbog navodnog favorizovanja Italijana u kulturi.

Holbergova se kasnije izvinila, rekavši da joj je žao što je upotrebila "pogrešne reči", ali je njena izjava već izazvala širu debatu o uticaju turizma na kulturno nasleđe. Zamenica gradonačelnika Firence Alesija Betini izrazila je neslaganje sa Holbergovom, sugerišući da takve izjave mogu negativno uticati na percepciju grada i njegovih stanovnika.


Situacija u Firenci odražava širi problem sa kojim se suočavaju mnogi istorijski gradovi. U Veneciji je, na primer, planirano da se uvede prodaja ulaznica za kontrolu broja posetilaca, nakon upozorenja kulturne organizacije UN o mogućem gubitku statusa svetske baštine.

Ovaj slučaj naglašava tešku ravnotežu između očuvanja kulturnog identiteta i potrebe za prihodima od turizma, što je pitanje koje ostaje predmet intenzivne debate u Italiji i šire.



Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR