Glas Javnosti

Ukradeni predmeti svetske baštine uskoro u virtuelnom muzeju

Kultura
Autor: Glas javnosti

Iza svakog ukradenog dela krije se deo istorije, identiteta i čovečanstva koji je otrgnut od svojih čuvara, nedostupan za istraživanje i sada je u opasnosti da padne u zaborav, navodi Unesko.


Unesko i Interpol pokrenuli su zajednički projekat – prvi virtuelni muzej ukradenih kulturnih predmeta, koji bi javnosti trebalo da bude predstavljen sredinom 2025. godine.


Stvaranje virtuelnog muzeja, u kojem bi trebalo da bude najmanje 600 od skoro 52.000 predmeta iz Interpolove baze podataka ukradene umetnosti, najavljeno je na konferenciji o kulturnim politikama i održivom razvoju u Meksiku, kada je 150 zemalja usvojilo istorijsku Deklaraciju o priznavanju kulture kao globalnog javnog dobra i jačanju posvećenosti borbi protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima.



Generalna direktorka Uneska Odri Azule rekla je da se iza svakog ukradenog dela ili fragmenta krije deo istorije, identiteta i čovečanstva koji je otrgnut od svojih čuvara, nedostupan za istraživanje i sada je u opasnosti da padne u zaborav.

„Iako neće nadoknaditi fizički nedostatak nestalih umetničkih dela, virtuelni muzej će barem vratiti osnovni pristup njima i pomoći u jačanju zalaganja za njihov povratak“, rekla je Azule.


Njen pomoćnik zadužen za kulturu Ernesto Oton Ramirez objasnio je da je krajnji cilj ovog virtuelnog muzeja „njegovo zatvaranje”, izrazivši nadu da će se njegova kolekcija smanjiti kako predmeti budu vraćeni.

Posetioci će moći da se kreću spiralnom rampom koja povezuje niz galerijskih prostora sa detaljnim 3D slikama objekata, u mnogim slučajevima rekonstruisanim na osnovu crno-belih fotografija ili ilustracija.


Izložba će istaći neke od najznačajnijih ukradenih artefakata. Prema Koaliciji za antikvitete, to su natpis na kamenu od alabastra (iz trećeg veka) koji je ukraden između 2009. i 2011. iz hrama Avam u Jemenu, reljef od slonovače koji prikazuje lava koji napada Nubijca (sedmi vek pre nove ere) ukradena iz muzeja u Bagdadu 2003. godine, maska od zelenog kamena opljačkana 1970-ih sa lokaliteta Maja Rio Azul u Gvatemali i figurica Varaha uzeta iz hrama u Radžastanu, Indija, 1988. godine.


Digitalni surogati predmeta biće propraćeni opisima koji objašnjavaju njihovu kulturnu vrednost i svedočanstvima iz zajednica iz kojih potiču kao podsetnik na ljudske veze koje ovi predmeti predstavljaju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR