Glas Javnosti

SMENJEN GENERAL "ARMAGEDON": Sergej Surovikin već bio u kućnom pritvoru?

Svet
Autor: Glas javnosti

General Sergej Surovikin, poznatiji kao "Armagedon", navodno je smenjen.

Navodno je naredbu o smeni naredio sam predsednik Rusije, Vladimir Putin.

On je otpušten dekretom koji je donet 18. avgusta, a navodno će ostati deo Ministarstva odbrane Rusije. Ruski portal Meduza piše da je Surovikin ranije u toku avgusta ove godine bio u kućnom pritvoru, prenosi "Politiko".

On je ranije bio uhapšen kada je ruska paravojna jedinica "Vagner" pokušala puč. Surovikin je tada optužen da je bio navodno tajni član "Vagnera" koji predvodi Jevgenij Prigožin.

Ko je Sergej Surovikin?

Sergej Surovikin, bivši komandant ruskih operacija u Siriji, “je ozloglašeno korumpiran i brutalan general čak i po standardima ruske vojske“, izvestio je ranije šef moskovskog biroa.

Kako se navodi na sajtu ministarstva, Surovikin ima 56 godina i rođen je u Novosibirsku u Sibiru. Ima borbeno iskustvo u sukobima 1990-ih u Tadžikistanu i Čečeniji i Siriji, gde je Moskva intervenisala 2015. godine na strani režima Bašara el Asada.


Samo dve godine kasnije je postavljen za šefa ruske Grupe snaga u Siriji, za šta je odlikovan Ordenom Heroja Rusije.

Prema pisanju medija, Surovikin je imao prilično živopisnu prošlost. Proveo je sedam meseci u pritvoru nakon puča i protesta protiv Mihaila Gorbačova 1991. godine, kada su tri demonstranta poginula dok je Surovikin prolazio kroz njih. Bio je na strani “tvrdolinijskih“ unutar Komunističke partije Sovjetskog Saveza (KPSS) koji su se protivili Gorbačovljevom reformskom programu.

Zatim je 1995. godine osuđen za krađu i prodaju službenog pištolja, iako je optužba kasnije poništena. Uprkos tome, on je i jedan od najsposobnijih oficira svoje generacije. Godine 2012. dobio je zadatak da osnuje novu vojnu policiju (do tada u Rusiji nije postojala takva služba).

AFZAKOV NA ČELU

Za privremenog vršioca dužnosti glavnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije je umesto Sergeja Surovikina imenovan načelnik Glavnog štaba Vazdušno-kosmičkih snaga general Viktor Afzalov, saopštio je Sputnjiku dobro informisani izvor. Kako je ranije izjavio izvor za RBK, general armije Sergej Surovikin je oslobođen dužnosti jer prelazi na drugo radno mesto. Trenutno se nalazi na odmoru.

Afzalov je već bio privremeni vršilac dužnosti Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, kada je Surovikin komandovao Ujedinjenim snagama vojske u zoni specijalne vojne operacije. General-pukovnik Viktor Afazov je završio Višu vojnu školu Puškin za radioelektroniku protivvazduhoplovnih snaga (PVO). Vojni PVO univerzitet je završio 2000. godine, 2010. godine je završio Vojnu akademiju generalnog štaba Vojske Ruske Federacije.

Bio je na funkciji načelnika raketnih divizija PVO korpusa i načelnik štaba prvog zamenika komandanta vojske Vazdušno-kosmičkih snaga i PVO. U julu 2017. godine je imenovan za komandanta vojske Vazdušno-kosmičkih snaga i PVO Istočnog vojnog okruga, a u avgustu 2018. godine je na poziciji načelnika Glavnog štaba Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Glas javnosti/Meduza/Sputnjik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR