Glas Javnosti

GENERAL SUROVIKIN SMENJEN POSLE TRI MESECA: Valerij Gerasimov imenovan za komandanta ruskih snaga u Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti/RT Balkan

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao je načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova za komandanta združene grupe snaga u Ukrajini.


"General armije Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, imenovan je za komandanta Združene grupe trupa", navodi se u zvaničnom izveštaju Ministarstva odbrane Rusije.

U izveštaju se precizira se da su njegovi zamenici postali glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Sergej Surovikin, glavnokomandujući Kopnene vojske Oleg Saljukov i zamenik načelnika Generalštaba Aleksej Kim.

"Glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Sergej Surovikin imenovan je za zamenika komandanta ruske združene grupe snaga u okviru specijalne vojne operacije", navodi se u izveštaju.

U resoru su naglasili da je povećanje broja rukovodstva Specijalne vojne operacije povezano je sa proširenjem obima zadataka koji se u toku nje rešavaju. Pored toga, reč je i o potrebi za boljom interakcijom između svih redova ruske vojske, kao i unapređenju kvaliteta podrške i efikasnosti komandovanja i upravljanja trupama.

Gerasimov je strateg za koga se tvrdi da je osmislio "doktrinu Gerasimov" – kombinovanje vojnih, tehnoloških, informacionih, diplomatskih, ekonomskih, kulturnih i drugih taktika u cilju postizanja strateških ciljeva, piše Mark Galeoti u svom radu "Doktrina Gerasimova i ruski nelinearni rat".

Autor originalnog rada, Mark Galeoti, izjavio je da je to govor koji je, zbog grešaka u prevodu, pogrešno protumačen u američkoj štampi kao ratoborni, a ne kao odbrambeni strateški predlog.

"Tumačenje čuvene Doktrine Gerasimova, koja se na Zapadu shvata kao proširena teorija modernog ratovanja ili čak vizija totalnog rata je pogrešno", piše politikolog Galeoti za "Forin polisi".


Ukazom predsednika Rusije 9. novembra 2012. godine imenovan je za načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije – prvog zamenika ministra odbrane Ruske Federacije.

Gerasimov nosi počasno zvanje Heroj Ruske Federacije.

Odlikovan je ordenom Svetogog Đorđa III i IV stepena, ordenom "Za zasluge pred otadžbinom" I, III i IV stepena sa mačevima, ordenom "Za vojne zasluge", ordenom Časti, ordenom "Za službu Otadžbini u Oružanim snagama SSSR-a" III stepena.SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR