Glas Javnosti

SEVERNA KOREJA ZAPRETILA JUŽNOJ! KIŠA GRANATA će padati na vas!

Svet
Autor: Glas javnosti

Severna Koreja kritikovala je danas Južnu Koreju zbog ukidanja zakona koji je zabranio privatnim aktivistima da na Sever šalju propagandne letke protiv Pjongjanga.

Severna Koreja insistira da takve aktivnosti predstavljaju psihološki rat i preti da će odgovoriti „kišom granata“.


Saopštenje koje je objavila Severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA) zapravo je prva reakcija državnih medija na septembarsku odluku Ustavnog suda Južne Koreje da poništi zakon iz 2020. koji je kriminalizovao slanje kontroverznih letaka. Odluka je doneta na osnovu zabrinutosti da se sloboda govora neopravdano ograničava.


Presuda je usledila kao odgovor na žalbu severnokorejskih prebega, odnosno aktivista na jugu. Među njima je bio i Park Sang-hak, koji je bio česta meta gneva vlade Severne Koreje zbog višegodišnje kampanje slanja letaka preko granice koristeći džinovske balone.

Godinama su Park i drugi prebegli koristili džinovske balone punjene helijumom da lansiraju letke u kojima kritikuju vođstvo severnokorejskog vladara Kima, njegove ambicije da razvije nuklearno oružje i stanje ljudskih prava u zemlji. Leci su često sadržavali američke dolare i USB stikove sa informacijama o svetskim vestima.


Severna Koreja je izuzetno osetljiva na svaki spoljni pokušaj da se potkopa Kimovo autoritarno vođstvo jer on održava čvrstu kontrolu nad 26 miliona stanovnika, dok im ozbiljno ograničava pristup stranim vestima. Tenzije između dve susedne zemlje su se pojačale zbog Kimovih testova naoružanja i zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje sa Sjedinjenim Državama.


KCNA je upozorila da bi Severna Koreja mogla razmotriti objavljivanje letaka o „psihološkom ratu na visokom nivou“, pa čak i o „preventivnom udaru pre početka rata".

„U trenutnoj situaciji, u kojoj varnica može da dovede do eksplozije, nema garancije da na Korejskom poluostrvu neće izbiti vojni sukobi kao u Evropi i na Bliskom istoku“, ističe KCNA, očigledno misleći na rat u Ukrajini i nasilje u Izraelu i Gazi.


Agencija je objavila da bi buduće kampanje lansiranja letaka mogle da izazovu neviđeni odgovor vojske Severne Koreje, koja je spremna da "ispucava granate" prema lokacijama sa kojih se leci lansiraju. Severna Koreja često upućuje bizarne pretnje koje se ne ostvaruju.

Glas javnosti/I0H1 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR