Glas Javnosti

SAD NA NOGAMA! Registrovan prvi slučaj LJUDSKE KUGE, kućni ljubimac je preneo

Svet
Autor: Glas javnosti

Zdravstveni zvaničnici u okrugu Deschutes u Oregonu nedavno su potvrdili jedan izolovan slučaj ljudske kuge kod lokalnog stanovnika, označavajući prvi prijavljeni slučaj te bolesti u državi od 2015. godine.

Ova retka pojava kuge u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenula je hitnu reakciju zdravstvenih službi, s obzirom na ozbiljnost bolesti. Prema izveštajima, osoba se najverovatnije zarazila od strane kućne mačke koja je pokazivala simptome bolesti, pensoi Si-Bi-Es (CBS).

- Svi bliski kontakti stanovnika i njihovog ljubimca su kontaktirani i obezbeđeni su lekovi za sprečavanje bolesti - rekao je zdravstveni službenik okruga Deschutes dr Ričard Foset u saopštenju za javnost u sredu.


Dr. Ričard Foset, zdravstveni službenik okruga Dešuts, izjavio je da su svi kontaktirani i obezbeđeni lekovima za sprečavanje bolesti. Srećom, tokom istrage nije se pojavio nijedan dodatni slučaj kuge u pretežno ruralnom okrugu centralnog Oregona.
- Na sreću, ovaj slučaj je identifikovan i lečen u ranijim stadijumima bolesti, što predstavlja mali rizik za zajednicu -  navodi se u saopštenju.

Ovo nije prvi put da se bubonska kuga pojavila u SAD u poslednjih nekoliko godina. Kalifornija je 2020. godine prijavila svoj prvi slučaj kuge u poslednjih pet godina, dok su dva smrtna slučaja zabeležena u Koloradu 2015. godine.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR