Glas Javnosti

AFRIČKA KUGA SVINJA FARMERIMA PONOVO ZADAJE MUKE: Farma u Mačvi od 300 grla ispražnjena

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na farmi V. M. u mestu Banovo Polje, po nalogu veterinarske inspekcije, po hitnom postupku je obavljena eutanazija oko 300 grla - suprasnih krmača, nazimica, prasadi i tovljenika

Posle skoro pola godine danas je u Mačvi potvrđen drugi slučaj afričke kuge svinja.


Na farmi V. M. u mestu Banovo Polje, po nalogu veterinarske inspekcije, po hitnom postupku je obavljena eutanazija oko 300 grla - suprasnih krmača, nazimica, prasadi i tovljenika koja su angažovanjem mehanizacije i radnika JKP "Bogatić" transportovana u kafileriju.

- Ovo je u Mačvi, koja je stočarski kraj gde se godišnje tovi više stotina hiljada svinja, nenadoknadiva šteta - komentarisali su ljudi koji su zgroženi što je farmi nakon eutanazije svakog, do poslednjeg grla, ostala prazna.

Mesto Banovo Polje i okolno područje u prečniku 10 kilometara proglašeni su za zaraženo i ugroženo područje.


Mačva je odolevala opasnom virusu od 10. avgusta prošle godine kada je registrovan prvi slučaj u mestu Crna Bara. Žarište je bilo oko 6 kilometara daleko od sela, ali su odmah preduzete preventivne mere u čijoj realizaciji je pomagala i vojska.

- Da bi se sprečilo širenje zaraze biće preduzete pojačane mere kontrole prometa svinja, kao i kontrola područja duž reka gde ima divljih svinja. Vlasnicima gazdinstava i farmerima je preporučeno da obavljaju dezinfekciju obora i farmi - saopšteno je u lokalnoj samoupravi.


Afrička kuga svinja se brzo prenosi, veoma je zarazna i neizlečiva bolest od koje zaražene životinje uginu ili po nalogu inspekcije budu ubijene što je velika ekonomska šteta za vlasnika iako Ministarstvo poljoprivrede isplaćuje nadoknadu.Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR