Glas Javnosti

Rumunija i Bugarska postigle sporazum o delimičnom pristupanju Šengenu

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon 13 godina, Rumunija će napokon postati deo Šengenskog prostora! Ovu vest je na svom Fejsbuk profilu saopštio rumunski premijer Marsel Čolaku, ističući postignuti politički dogovor o pridruživanju.

Rumunija i Bugarska su postigle sporazum sa Austrijom o delimičnom pristupanju Šengenskom prostoru u martu 2024. godine, što će obuhvatiti pomorsku i vazdušnu graničnu zonu, prema saopštenju rumunske vlade.


"Posle 13 godina, Rumunija konačno ulazi u Šengen! Imamo politički dogovor o tome", naglasio je premijer Čolaku putem društvene mreže.


Ministarstvo unutrašnjih poslova Rumunije objavilo je da je postignut "politički sporazum" između tri zemlje o proširenju zone na vazdušne i morske granice Rumunije i Bugarske od marta 2024. godine. Ipak, pitanje otvaranja kopnenih granica će biti predmet razgovora u narednoj godini.


Austrija, koja je pre godinu dana stavila veto na ulazak ove dve zemlje u Šengen, nedavno je predstavila ideju o popuštanju pravila koja se odnose na vazdušni saobraćaj za Bugarsku i Rumuniju, pod uslovom da Brisel ojača spoljne granice Evropske unije.


Glas javnosti/D01C

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR