Glas Javnosti

Republikanci zahtevaju od Bajdena da uradi test mentalne sposobnosti

Svet
Autor: Glas javnosti

Republikanac iz Teksasa koji je bio lekar u Beloj kući pod predsednicima Donaldom Trampom i Barakom Obamom obratio se aktuelnom lideru SAD

Bivši lekar iz Bele kuće i 83 druga republikanaca iz američkog Predstavničkog doma izrazili su "ozbiljnu zabrinutost" zbog kognitivnih sposobnosti predsednika Džoa Bajdena, rekavši da bi trebalo da bude testiran da bi dokazao da je sposoban za funkciju nakon što je u izveštaju tužioca sugerisano da je previše star i zbunjen da bi moglo da mu se sudi.

Američki predstavnik Roni Džekson, republikanac iz Teksasa koji je bio lekar u Beloj kući pod predsednicima Donaldom Trampom i Barakom Obamom, napisao je u četvrtak pismo Bajdenu u kom je pozvao glavnokomandujućeg da uradi test mentalne sposobnosti.

- Ako ste previše mentalno slabi da biste išli na suđenje, kao što tvrdi vaše Ministarstvo pravde, onda smo zabrinuti da vaše mentalno stanje nije na kompetentnom nivou da služite kao vođa slobodnog sveta - rekao je Džekson u pismu, koji su potpisala još 83 republikanska poslanika.

On je dodao da ako Bajden ne želi ili ne može da polaže kognitivni ispit, članovi njegovog kabineta treba da započnu postupak prema 25. amandmanu američkog Ustava kako bi ga uklonili sa funkcije.


Prošlonedeljni izveštaj specijalnog tužioca američkog Ministarstva pravde Roberta Hura ticao se istrage o Bajdenovom lošem rukovanju poverljivim dokumentima koje je zadržao nakon što je napustio funkciju potpredsednika 2017. Specijalni savetnik je rekao da je pronašao dokaze da je Bajden ugrozio nacionalnu bezbednost, ali je dodao da predsednik ne bi trebalo da bude krivično gonjen, delimično zato što bi porota oklevala da osudi osamdesetogodišnjaka koji u intervjuima izgleda kao „dobronamerni, stariji čovek sa lošim pamćenjem“.

Osamdesetjednogodišnji Bajden, najstariji predsednik u istoriji SAD, sazvao je konferenciju za štampu nakon što je objavljen Hurov izveštaj kako bi odbranio svoje mentalne sposobnosti.

- Moje pamćenje je dobro - insistirao je on, da bi nekoliko minuta kasnije pomešao egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija sa liderom Meksika. Gaf se dogodio iste nedelje kada je tvrdio da je razgovarao sa dvojicom svetskih lidera koji su davno umrli.


- Tokom protekle tri godine, vaš mentalni pad i zaboravnost postali su još očigledniji. Uobičajena je pojava da vas gledamo kako se saplićete dok hodate, izgovarate nasumične reči, zaboravljate imena, gubite tok misli i izgledate zbunjeno ili spavate kada se javno pojavljujete kod kuće i na svetskoj sceni - rekli su Džekson i drugi poslanici u svom pismu Bajdenu.

Bajdenov sledeći godišnji lekarski pregled neće uključivati kognitivni test, rekla je u ponedeljak novinarima sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer. Njeno osoblje odbacilo je medijske upite o Džeksonovim zahtevima za test tako što je odgovorilo slikama koje upoređuju kongresmena sa doktorom iz crtanih filmova poznatim po nadrilekarstvu.


Glas javnosti/D03S


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR