Glas Javnosti

Proslava kineske Nove godine utiče na globalno tržište

Svet
Autor: Glas javnosti

Na azijskim berzama danas se beleži manji promet zbog zatvaranja mnogih pijaca usled proslave kineske Nove godine, što dovodi do stagnacije MSCI indeksa azijsko-pacifičkih akcija, izuzevši japanske.

Uprkos tome, Nikkei indeks u Tokiju beleži rast, dok su akcije u Australiji takođe u blagom porastu.

Odsustvo trgovine u Šangaju, Tajvanu, Južnoj Koreji i pad akcija u Hong Kongu odražava se na ukupni nedeljni bilans, koji ipak pokazuje određeni rast uprkos prethodnom godišnjem gubitku, naročito uzrokovanom krizom na tržištu nekretnina i sporijim oporavkom kineske privrede od posledica pandemije.


Paralelno, na američkim berzama, Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeksi beleže blagi rast, pri čemu S&P 500 dostiže novi rekordni nivo, podržan pozitivnim poslovnim rezultatima kompanija.

Očekivanja u vezi sa zaradama kompanija su nadmašena, što ukazuje na rast zarade od oko 8% u poslednjem kvartalu, u poređenju sa prethodno očekivanim 4,7%.


Međutim, čvrsto američko tržište rada i podaci o nezaposlenosti ukazuju na to da Federalne rezerve (Fed) neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa, što smanjuje nadu investitora u moguće olakšice u monetarnoj politici u skorijem periodu.

Na valutnim tržištima, dolar jača u odnosu na korpu valuta, što se odražava i na kurs prema japanskoj jeni i evru, dok su cene nafte u padu nakon jučerašnjeg rasta, ukazujući na promenljivu dinamiku na globalnim tržištima.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR