Glas Javnosti

PESKOV: Kako Zelenski ne zna da je Ukrajina umešana u sabotažu Severnog toka?

Svet
Autor: Glas javnosti

Dmitrij Peskov govorio je o tekstu "Vašington posta" u kome se tvrdi da je centralnu ulogu u uništavanju gasovoda "Severni tok" imao visoki ukrajinski oficir, kao i o razmeštanju poljskih tenkova na granici sa Belorusijom

U slučaju da je istina da ukrajinski predsednik nije imao veze sa Ukrajincima koji su, prema najnovijim informacijama, odgovorni za sabotažu Severnog toka, onda imamo alarmantno stanje. Kako je moguće da kijevski režim ne kontroliše ono što se radi u zemlji, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Zabrinjavajuća je tvrdnja da Zelenski možda i nije bio svestan postupaka svojih podređenih. Ovo je znak upozorenja", navodi Peskov.


Naime, kako je ranije otkrio američki list "Vašington post", centralnu ulogu u uništavanju gasovoda "Severni tok" prošle godine odigrao je visoki ukrajinski vojni oficir duboko povezan sa obaveštajnim službama zemlje. Izvor se pozvao na neimenovane zvaničnike u Ukrajini i Evropi i ljude upoznate sa detaljima tajne operacije.

"Ukrajinski tragovi se sve više i više otkrivaju u raznim izveštajima, raznim istragama i medijima. Mi pratimo situaciju. Ovo je razlog više za istražitelje da objave rezultate istrage – ko je naručilac, a ko je koordinator. Sva imena moraju biti navedena", ističe portparol Kremlja.

Odluka Poljske da razmesti nove tenkovske bataljone na granici sa Belorusijom je još jedan korak podrivanja stabilnosti, ali Minsk zna kako da postupa u ovom slučaju, ističe portparol Kremlja.

"Naši beloruski prijatelji znaju šta da rade. U ovom slučaju Belorusija zna šta da radi", izričit je Peskov.


Govoreći o planiranim susretima i razgovorima predsednika Rusije Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, Peskov kaže da trenutno nisu planirani, ali da se telefonski razgovor sa turskom stranom ugovara "bukvalno za nekoliko sati", a spektar tema ruskog i turskog lidera je prilično širok.

Komentarišući izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca koji je izjavio da je spreman da razgovara sa Putinom, Peskov ističe da je predsednik uvek otvoren za kontakte i da ostaje pristalica efektivnih kontakata.

"Sada, sudeći prema izjavama Nemačke, malo je verovatno da će se vaga prevagnuti na uzimanje u obzir interesa Rusije. Ali, možemo da primetimo da ipak ima napretka", kaže portparol Kremlja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR