Glas Javnosti

Član terorističke grupe „ISIS Bitlsi“ osuđen na osam godina zatvora

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanac koji je optužen da je član ćelije Islamske države nazvane "Bitlsi" jer su njeni članovi imali engleski naglasak osuđen je u ponedeljak na osam godina zatvora zbog terorističkih krivičnih dela, saopštila je londonska Metropoliten policija.

Ejn Dejvis (39) uhapšen je prošlog avgusta nakon što je deportovan u Britaniju iz Turske, gde je osuđen za članstvo u džihadističkoj grupi Islamska država, takođe poznatoj po arapskom akronimu DAEŠ.

Osuđen je u ponedeljak u londonskom Old Bejliju pošto je prošlog meseca priznao krivicu za dve optužbe za prikupljanje sredstava za terorizam i posedovanje vatrenog oružja u terorističke svrhe.


„Dejvis je organizovao da se velika suma novca prokrijumčari iz Ujedinjenog Kraljevstva za finansiranje terorističkih aktivnosti DAEŠ-a“, rekao je komandant Dominik Marfi, koji vodi komandu za borbu protiv terorizma metropolitenske policije. 


„Prošlo je skoro 10 godina otkako je Dejvis počinio ove zločine i nadam se da ovaj slučaj šalje poruku da ćemo neumorno goniti i nastojati da procesuiramo svakog ko je umešan u terorizam, kako u Velikoj Britaniji tako i u inostranstvu, bez obzira koliko je vremena prošlo", dodao je on.

Dejvis je ranije bio povezan sa ćelijom Islamske države koja je bila dodeljena da čuva strane zatvorenike u Siriji, koju su taoci nazvali Bitlsima jer su bili poznati kao govornici engleskog jezika.


Grupa se uglavnom bavila ubijanjem talaca u Siriji, među kojima su se našli i američki novinari Džejms Foli i Stiven Sotlof i humanitarna radnica Kajla Miler.

Dejvis je uvek poricao da je deo grupe, a njegov advokat Mark Samers je na preliminarnom saslušanju prošle godine rekao da američki tužioci nisu optužili Dejvisa zbog dokaza da su u ćeliji bila samo tri člana.


Dvojica članova, Alekanda Kotei i El Shafee Elsheikh, osuđeni su na doživotni zatvor u Sjedinjenim Državama. Treći član grupe, Mohamed Emvazi, poginuo je u američko-britanskom raketnom napadu u Siriji 2015. godine.

Označen kao ‘četvrti Bitls’, Dejvis je osumnjičen da je član bande muškaraca iz Londona za koju se tvrdi da je odgovorna za otmice talaca Islamske države u Siriji, odrubljivanje glava nekim žrtvama pred kamerama pre nego što su videosnimke objavili na internetu.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


Označen kao ‘četvrti Bitls’, Dejvis je osumnjičen da je član bande muškaraca iz Londona za koju se tvrdi da je odgovorna za otmice talaca Islamske države u Siriji, odrubljivanje glava nekim žrtvama pred kamerama pre nego što su videosnimke objavili na internetu. Optužen je da je bio deo ćelije otmičara i ubica IS-a koja je otela desetine stranaca u Siriji između 2012. i 2015. Taoci su džihadist

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR