Glas Javnosti

Održan najveći protest poljoprivrednika u Velikoj Britaniji

Svet
Autor: Glas javnosti

Više od 100 traktora prošlo je pored Parlamenta u Velikoj Britaniji tokom protesta poljoprivrednika koji su se pobunili zbog nedostatka podrške za proizvodnju hrane u Velikoj Britaniji.

Traktori su krenuli ulicama centralnog Londona do Vestminstera u ponedeljak uveče.
Organizatori protesta rekli su da jeftin uvoz hrane i politike koje ne podržavaju dovode bezbednost hrane u Ujedinjeno Kraljevstvo u opasnost.

Ministar poljoprivrede Mark Spenser je izjavio da je poljoprivreda u srcu britanske trgovine i najavio nove mere kojima će ograničiti površinu zemlje koja se isključuje iz proizvodnje zbog potreba životne sredine.
- Proizvodnja hrane je glava svrha poljoprivrede i danas ovaj princip činimo jasnijim - ukazao je Spenser.
Traktori su se probijali preko Londona i Vestminstera, noseći natpise sa sloganima kao što su "Sačuvajmo britansku poljoprivredu" i "Nema poljoprivrede, nema hrane, nema budućnosti".
- Ja sam poljoprivrednik treće generacije. Ovde sam zbog svoje budućnosti - rekao je za BBC njuz Ben Stiklend iz Zapadnog Saseksa.
Protest dolazi nakon višemesečnih žestokih demonstracija u Evropi, uključujući blokade, kada su ljuti poljoprivrednici u Grčkoj, Nemačkoj, Portugalu, Poljskoj i Francuskoj organizovali demonstracije protiv propisa Evropske unije i jeftinog uvoza.
Hiljade poljoprivrednika je takođe udružilo snage u Velsu u borbi protiv novih planova subvencija farmama koje je pokrenula vlada.
Ranije je bilo nekoliko demonstracija u Engleskoj, uključujući Kentu i Kornvolu, ali je miting traktora u ponedeljak bio najveći do sada.
U Velikoj Britaniji, učesnici i aktivisti protesta kažu da je vladina poljoprivredna politika, njena šema plaćanja poljoprivrednih gazdinstava za ekološko upravljanje zemljištem, zajedno sa slabim trgovinskim sporazumima, i nepostojećim kontrolama uvoza i obmanjujućim etiketama, poslužila za podrivanje poljoprivrednih preduzeća.
Oni kažu da to ugrožava sposobnost zemlje da proizvede dovoljno hrane za prehranu sopstvenog stanovništva, ostavljajući bezbednost hrane u opasnosti.


Glas javnosti/ K04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR