Glas Javnosti

Poljoprivreda Srbije u 2024: Veće subvencije i nove mere za razvoj

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Jedna od bitnih promena je da će pravo na subvencije imati samo poljoprivrednici koji zaista obrađuju zemlju

Subvencije za poljoprivredu u Srbiji u 2024. godini doživljavaju značajne promene, kako u pogledu iznosa, tako i u pogledu uslova za njihovo ostvarivanje. Ukupan budžet za poljoprivredu je rekordnih 119 milijardi dinara, od čega su najveći deo subvencije, koje čine gotovo polovinu svih ukupnih davanja iz državne kase​.

Subvencije po hektaru biljne proizvodnje su povećane sa 6.000 dinara na 12.000 dinara, a minimalni iznos za premije za mleko sa 10 na 15 dinara, dok je planirano da subvencije po hektaru iznose 18.000 dinara, a premija za mleko 19 dinara po litru​. Postoje i povećanja za subvencije kvalitetnih grla, krmača, ovaca, koza i košnica​.

Jedna od bitnih promena je da će pravo na subvencije imati samo poljoprivrednici koji zaista obrađuju zemlju, a ne samo vlasnici. Takođe, poljoprivrednici koji daju zemlju u zakup dužni su da sklope ugovor sa zakupcem koji je obrađuje, a subvencija pripada zakupcu​.


Poljoprivrednici će od Nove godine plaćati jeftinije dizel gorivo, a od 1. januara 2024. godine biće u potpunosti oslobođeni i obaveze plaćanja naknade za odvodnjavanje​. Subvencije će se povećati za obradive površine, sa 20 na 100 hektara​.

Ove promene dolaze u sklopu šireg plana za razvoj poljoprivrede u Srbiji, uključujući i izvoz voća bez carine u Kinu​.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR